CE confirmă că va publica raportul pe justiţie cel mai probabil săptămâna aceasta
Comisia Europeană speră să poată publica rapoartele privind reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate din Bulgaria şi România săptămâna aceasta, a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray.
Raportul se află în ultimul stadiu de redactare, urmând a fi trimis cabinetelor comisarilor europeni, au declarat surse europene. În cazul în care bulgarii sau românii ar fi avut obiecţii mari, raportul ar fi putut fi amânat pe miercurea viitoare, pentru a fi adoptat de Colegiul Comisarilor. Acest scenariu a fost însă mai puţin probabil, rapoartele fiind tehnice şi fără recomandări politice.
Ambele rapoarte vor avea în jurul a şase-şapte pagini, fiind vorba de rapoarte interimare, la fel ca în februarie 2008. Raportul principal al CE, ca şi anul trecut, va fi cel din luna iulie.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat sâmbătă la Realitatea TV că România aşteaptă săptămâna viitoare raportul pe justiţie al Comisiei Europene, care va fi unul tehnic, fără evaluări politice.
Predoiu a afirmat că este greu de crezut că raportul din vară va ridica monitorizarea şi că, realist, acesta ar putea arăta că "este iminentă" această ridicare.
Raportul interimar al Comisiei Europene va critica "tendinţele negative" din ultimele şase luni în domeniul justiţiei, au declarat recent pentru NewsIn mai multe surse europene. Fiind un raport interimar, documentul nu va face recomandări cu privire la menţinerea sau închiderea mecanismului de cooperare şi verificare în domeniul justiţiei.
Surse comunitare au declarat pentru NewsIn că nu se aşteaptă ca Bucureştiul să aibă obiecţii privind criticile formulate în raport, deoarece noul guvern poate sublinia faptul că regresele au fost înregistrate în timpul guvernării Tăriceanu, chiar dacă ministrul este acelaşi.
Guvernul Boc şi-a asumat ca obiectiv de guvernare scoaterea României de sub monitorizare după raportul final din luna iulie.
Mai multe articole despre:
corupţie
justiţie
Raport
România
Bulgaria
Comisia Europeană
crimă organizată