MENIU

CE: Aşteptăm 8,5 milioane de noi şomeri în 2010! Guvernul român: Nu de la noi!

Românii se numără printre cei mai activi căutători de de locuri de muncă în altă ţară

Aproape 8,5 milioane de oameni şi-ar putea pierde locul de muncă anul viitor în Uniunea Europeană, iar rata şomajului ar putea depăşi 11%, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Pentru a reduce cât mai mult efectele negative ale crizei, ţările membre UE au stabilit ca modernizarea şi eficientizarea politicilor sociale şi crearea de locuri de muncă să se afle printre cele mai importante priorităţi pentru anul viitor. În ciuda semnalelor date la nivelul Uniunii Europene, potrivit cărora şomajul va creşte într-un ritm semnificativ şi în 2010, autorităţile de la Bucureşti se aşteaptă la o stabilizare pe piaţa naţională a muncii şi chiar la o reducere a ratei şomajului din a doua parte a anului viitor. 

România nu a fost pregătită nici în acest an pentru valul de şomeri apărut în urma concedierilor în masă, astfel că prognoza pentru sfârşitul lui 2009 a fost corectată de mai multe ori de-a lungul anului. 

Dacă iniţial autorităţile au mers pe o estimare de maximum 620.000 de şomeri, pentru luna decembrie, aceasta a fost modificată la 685.000, cifră care, de asemenea, va fi depăşită, în condiţiile în care în luna noiembrie erau înregistraţi la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) peste 683.000 de persoane în căutarea unui loc de muncă. Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează, de asemenea, o rată a şomajului de 7,6% în decembrie, în condiţiile în care acest indicator ajunsese deja în noiembrie la 7,5%. “Până la sfârşitul anului se vor mai înregistra, probabil, câteva zeci de mii de şomeri, până în 50.000 de persoane, deci anul 2009 se va încheia cu o rată a şomajului de maximum 8%. Pentru anul viitor, tendinţa de creştere se va menţine, cel puţin în prima parte a anului, când rata şomajului va creşte în continuare. În partea a doua, în funcţie şi de evoluţia economiei, este posibil ca numărul de şomeri să înceapă să scadă”, declara recent, pentru Business Standard, Eugen Preda, director în cadrul ANOFM.

Citeşte mai mult

Mai multe articole despre:
România guvern Comisia Europeană şomeri ANOFM CE