MENIU

Cazul Jaycee Dugard din SUA aminteşte de dosarele Kampusch şi Fritzl din Austria

Foto: newsitemstoday.today.com

Calvarul americanei Jaycee Dugard, sechestrată timp de 18 ani, între 1991 şi 2009, şi care are doi copii cu cel care a răpit-o, are similitudini cu răsunătoarele cazuri din Austria de sechestrare a Nataschei Kampusch (1998-2006) şi a lui Elisabeth Fritzl (1984-2008), relatează NewsIn.

Vârsta şi modul de operare. Astfel, există o similitudine în ceea ce priveşte vârsta şi modul de operare. Natascha şi Jaycee au fost răpite cam la aceeaşi vârstă (10 ani în cazul Nataschei, 11 ani Jaycee) şi au fost forţate să se urce într-o maşină în timp ce se duceau la şcoală.

Delincvenţi sexuali. În toate trei cazurile, autorii erau devianţi sexual. Americanul Phillip Garrido, cel care a răpit-o pe Jaycee, şi austriacul Josef Fritzl, care a sechestrat-o şi abuzat-o pe fiica sa Elizabeth timp de peste 24 de ani, fuseseră condamnaţi pentru viol în tinereţe. Ambii aveau, oficial, familii şi dădeau impresia de oameni serioşi. Potrivit presei, şi cel care a răpit-o pe Kampusch, Wolfgang Priklopil, avea legături cu o reţea care difuza documente pedofile.

Ascunzători. De asemenea, în toate cele trei cazuri, victimele au fost ţinute izolate, în ascunzători amenajate de cei care le-au răpit. Aceste redute, subterane în cazurile din Austria, în spatele casei, după un zid, în cazul din SUA, erau izolate de lumea exterioară. În plus, Josef Fritzl, de profesie inginer, pusese la punct un sistem de deschidere electronică a uşilor.

Naşteri în captivitate. Elisabeth Fritzl, care a născut şapte copii în captivitate, toţi concepuţi cu tatăl ei, şi Jaycee Dugard, care are doi copii cu Garrido, au născut în închisorile lor, fără asistenţă medicală.

Rude bănuite. Atât în afacerea Kampusch, cât şi Dugard, părinţii au fost suspectaţi că au fost amestecaţi în răpire. În Austria, a fost vorba de mama Nataschei, Brigitte Sirny, iar în Statele Unite tatăl vitreg al lui Jaycee, Carl Probyn.

Lacune în anchete. Atât poliţia austriacă, cât şi cea americană au neglijat indicii care le-ar fi permis poate să dea de urma victimelor mai repede. Mărturia unui dresor de câini, în 1998, îl indica pe Wolfgang Priklopil, iar o fetiţă de 12 ani a spus că a văzut doi oameni care o răpeau pe Natascha. Poliţia a susţinut însă ipoteza răpitorului unic. În cazul lui Philipp Garrido, deşi a fost denunţat de o vecină, care a observat că în curtea din spate a casei sale erau nişte corturi suspecte, el a reuşit să deturneze curiozitatea anchetatorului care a venit la domiciliul său pentru verificări.

Anturaj pasiv sau complice. Soţia lui Philipp Garrido, complice în răpirea lui Jaycee, este pe banca acuzaţilor. La polul opus, credula Rosemarie Fritzl a acceptat unul câte unul copiii abandonaţi în faţa uşii sale de către o fiică "dispărută într-o sectă", potrivit scenariului inventat de soţul său. La fel, cel mai bun prieten al lui Wolfgang Priklopil spune că n-a întâlnit-o decât o dată pe Natascha, însă comisia de anchetă asupra cazului şi-a exprimat îndoieli serioase cu privire la soliditatea acestei mărturii.