Câştigătorii poartă roşu, susţin cercetătorii
Imaginează-ţi că eşti un arbitru de arte marţiale cu ani de experienţă în spate. Ţi se cere să acorzi puncte unor luptători, dintr-o înregistrare video. Ar conta culoarea hainelor luptătorilor? Cercetătorii spun că da!
În situaţia descrisă mai sus au fost puşi 42 de arbitri experimentaţi. Psihologii de la Universitatea Munster din Germania au concluzionat că arbitrii au avut tendinţa să acorde mai multe puncte jucătorilor îmbrăcaţi în roşu, decât celor îmbrăcaţi în albastru. "Dacă diferenţa de valoare dintre jucători este mare, atunci arbitrii nu sunt influenţabili. Dar dacă cei doi jucători sunt apropiaţi ca valoare, arbitrii tind să-l favorizeze pe cel îmbrăcat în roşu", explică Norbert Hagemann, directorul studiului realizat la Universitatea Munster.
Studiul cercetătorilor germani este cea mai recentă dovadă că oamenii sunt influenţaţi de culori. Influenţa puternică a culorilor în sport a fost descoperită pentru prima dată acum câţiva ani de antropologii Russell Hill şi Robert Barton de la Universitatea Durham din Marea Britanie. Ei s-au folosit de Jocurile Olimpice din 2004 pentru a testa influenţa culorilor asupra câştigului şi au observat că jucătorii ce poartă roşu au şanse de la 55 până la 62 la sută mai mari să câştige. "Ar fi trebuit ca şansele să fie 50-50. Am observat o deviere statistică importantă", declara Barton. "Bineînţeles, dacă habar n-ai să joci, un tricou roşu nu te va salva. Dar dacă jucătorii au şanse egale, culoarea poate înclina balanţa", susţine antropologul.
Se pare că şi echipele ce poartă roşu sunt avantajate, după cum reiese dintr-un studiu realizat în fotbalul britanic, de Universitatea din Plymouth. Astfel se poate explica de ce echipe precum Liverpool, Manchester United sau Arsenal sunt în top încă de la al Doilea Război Mondial. Un studiu similar a ajuns la aceleaşi concluzii şi în Portugalia, potrivit New Scientist.
Universitatea din Chichester, Marea Britanie, a abordat problema dintr-un unghi diferit. Cercetătorii britanici au descoperit că portarii au mai multă încredere în forţele proprii atunci când sunt faţă în faţă cu un jucător ce poartă un tricou alb, decât unul roşu.
Cercetătorii spun că explicaţia este simplă. În natură, roşul este deseori folosit pentru a semnala dominaţia şi agresiunea. La oameni, tendinţa naturală este dublată de simbolurile culturale: semnele de avertizare sau pericol sunt roşii. Unele studii au demonstrat chiar că vederea culorii roşu pentru câteva secunde poate intimida o persoană.