MENIU

Casa viitorului: Ne întoarcem la natură cu ajutorul tehnologiei sofisticate

Casele din Dyssekilde au renunțat la garduri despărțitoare
Arhitectul William McDonough a conceput o casă în formă de funză
Casa reptilă își schimbă culoare în funcție de capriciile vremii
Coconul Ovei costă 50.000 de euro
Bucătăria de la House of the Future este ticsită cu ultimele tehnologii

Cei care îşi propun să-şi proiecteze propria viziune a viitorului în interiorul casei se aseamănă între ei doar prin curajul de a gândi înaintea vremurilor. Adepţii trendului eco şi ai celui minimalist duc deja o luptă cu entuziaştii unor case înarmate până în dinţi cu inteligenţă artificială.

Până când toate oraşele şi comunităţile acestei lumi se vor transforma în cor în construcţii SF, cei mai nerăbdători dintre pământeni preferă să lucreze deja pe cont propriu la propriile lor spaţii intime. Obiect intim, casa a devenit primul spaţiu al unor noi revoluţii, fie ea tehnologică sau ecologică. REALITATEA.NET vă prezintă casele care vor să dea tonul schimbării mondiale.

Minimalismul rural din Dyssekilde

Când am intrat în această toamnă în câteva dintre casele cu arhitectură minimalistă din satul danez Dyssekilde, am simţit că fac o călătorie în anii copilăriei, fără să am însă senzaţia că mi-ar lipsi ceva din ce aş avea azi nevoie. Dyssekilde este un sat ecologic întemeiat acum mai bine de două decenii de o mână de locuitori ai marilor oraşe daneze sătui de viaţa urbană. Casele din Dyssekilde nu au garduri care să le înconjoare, fiecare locuitor se plimbă liber prin sat. Asta pentru că oamenii au închiriat sau au în proprietate doar spaţiul casei, restul terenului fiind folosit la comun. Unele dintre casele satului danez au toalete cu compost, iar locuitorii lor le golesc odată pe an atunci când au nevoie de îngrăşământ pentru propriile grădini. Toate necesităţile energetice sunt încorporate direct în arhitectura caselor: pereţi de sticlă pe faţadele sudice, panouri solare pe acoperiş care asigură încălzirea şi apa caldă, sisteme proprii de colectare a apei provenită din precipitaţii.

Fotosinteză domestică

Cu 39% din totalul de energie consumat în SUA de către locuinţe, construirea unor case mult mai eficiente din acest punct de vedere a devenit o prioritate şi peste Ocean. \"Mi-ar plăcea să constuiesc o casă care să arate precum un copac\", îndrăzneşte să viseze arhitectul William McDonough. Acesta a pus deja pe picioare o construcţie în formă de frunză, care are încorporat un stat fotosintetic care captează lumina solară, după cum relatează Wall Street Journal. Spre deosebire de clasicele panouri solare, aceste straturi sunt introduse direct în pereţii exteriori ai casei. Straturile încălzesc apa şi generează electricitate pentru case şi crează totodată oxigen eliminat în atmosferă.

Casa reptilă

O altă firmă de arhitectură, Cook + Fox, preferă reptila în locul frunzei. O \"piele biomorfică\" care acoperă casa reacţionează la vreme, închizându-se la culoare atunci când soarele bate puternic pentru a izola încăperile de căldură. Când cerul se înnorează, \"pielea\" redevine deschisă pentru a absorbi cât mai multă lumină şi căldură. Faţada casei mai absoarbe totodată ploaia şi condensul pentru a asigura necesităţile de apă ale locatarilor. Coconul tehnologic din living room Cu viziuni puţin diferite faţă de cei de până acum, fanii înrăiţi ai tehnologiei preferă să îşi construiască propriul lor cuib direct în mijlocul locuinţei.

Consola de jocuri

Ovei arată exact precum un cocon de fluture şi este opera designerilor echipei de Formula 1 McClaren. Cei care intră acolo sunt astfel păziţi de orice tentativă de deranj din exterior şi se pot cufunda în lumea jocurilor, arată BBC News. Înăuntru, cei care plătesc 50.000 de euro pentru a avea o astfel de maşinărie în casă, au parte de un monitor de 21 de inch, care se poate conecta la orice consolă de jocuri, PC sau DVD player. Ovei este dotat cu aer condiţionat şi sunet surround.

\"House of the Future\" made in Belgium

O saltea care te ajută singură să te ridici în picioare sau o oglindă care indică înălţimea, precum şi o serie de informaţii medicale, sunt câteva dintre minunăţiile care te aşteaptă în House of the Future, un proiect belgian, pus în practică într-o suburbie a Bruxelles-ului. Un cocon, cu temperatură şi cantitate de oxigen ce pot fi reglate, este special destinat copiilor pentru a se juca sau a se uita la televizor. Deschisă publicului curios, casa a atras în primul an de la inaugurare peste 1,5 milioane de vizitatori. Preţul unei astfel de locuinţe este de 30 de milioane de dolari, arată Fox News.