MENIU

Cărţi, adulter şi ceai la Cărtureşti

Foto: realitatea.net

După ce săptămâna trecută Mircea Cărtărescu, Ioan T. Morar, Alex Leo Şerban şi Cristian Teodorescu au încântat publicul aflat la lansarea romanului – “ O iubire a lui Swan” de Marcel Proust vorbind despre complicata şi diafană poveste de dragoste care şi-a introdus autorul în pop-cultura zilelor noastre, a venit rândul altei cărţi emblema să fie lansată în Colecţia Literatura Cotidianul.

O lună de duminici”, poate cel mai controversat roman al centaurului literaturii americane John Updike, a facut subiectul discuţiei dintre Aurora Liiceanu, Sever Voinescu, Eugen Istodor, Ioan T. Morar şi Cristian Teodorescu care au vorbit despre adulter şi despre tribulaţiile reverendului Tom Marshfield, preotul ambiguu şi inclasabil cu o viaţă erotică ieşită din comun şi despre unul dintre primele romane care au avut curajul să lanseze acuzaţii la adresa preoţilor, revoltând în aceeaşi măsură clerul şi enoriaşii. Un preot cu o sexualitate deloc subtilă, care aude două voci antagonice- cea a lui Dumnezeu şi cea a dorinţei are două variante- fie excluderea din parohie, fie mărturisirea în scris. În acest context, discuţia a găsit răspunsuri la marile întrebări ale vieţii...dar şi la cele mici şi picante.

“Updike reuşeşte să facă din adulter un act creativ” a spus Aurora Liiceanu, cea care a făcut deliciul spectatorilor cu un discurs efervescent în care a demontat mecanismul adulterului transformându-l într-un act explicat atât la nivel biologic cât şi psihologic, şi care  a descris savuros cele trei vârste ale adulterului: „ La 30 de ani adulterul este minunat, la 40 de ani mai merge, iar la 50 de ani este o bălăbăneală între libertate şi epuizare”.
În replică, Sever Voinescu a pledat în favoarea fidelităţii susţinând că: „Această carte nu este o pledoarie pentru adulter întrucât personajul scrie aceste texte ca pe o formă de terapie”.

Amuzat de lipsa de ipocrizie a Aurorei Liiceanu, care şi-a încheiat apoteotic speech-ul afirmând că: „Dupa ce veţi citi această carte, veţi vrea să o aplicaţi în viaţă”, Ioan T. Morar a promis că el se va abţine de la o noua lectură întrucât în câteva zile urmează să sărbătorească împlinirea unui număr respectabil de ani de când este căsătorit şi ştie cât de periculoasă poate fi această lectură care este în sine o lecţie de umor şi de stil.

Sfătuit de Aurora Liiceanu să nu confunde vreodată aventura cu adulterul, Eugen Istodor a spus că singurul moment în care adulterul este neplăcut este atunci cand nu îţi iese. Cât despre carte, jurnalistul a afirmat că este lectura perfectă pentru duminicile în care trupul îţi este confiscat de starea aceea incertă în care, dacă nu ţi-ai pregătit deja un adulter,găseşti o alternativă în a citi despre unul.

Cristian Tedorescu, unul dintre primii cititori ai cărţilor din Colecţia Cotidianul Literatura în calitatea sa de selecţioner al titlurilor colecţiei a povestit despre efortul editurii Univers de a obţine drepturile de autor ale cărţii, în condiţiile în care autorul a murit în urmă cu mai puţin de o lună.“ Să te ferească Dumnezeu de agenţii care vor să câştige bani de pe urma literaturii bune. Sunt absolut neiertători.” Jurnalistul a avut însă grijă să specifice că efortul depus a meritat din toate punctele de vedere pentru că Updike este un autor pentru care merită să lupţi.

Seria întâlnirilor Club Literatura continuă pe 3 martie, de la 19:00, atunci când Claire Castillon şi romanul ei “Dedesubt este infernul”, vor face tema discuţiei dintre Criss Simion, Cristi Iacob, Adrian Ursu şi Costi Rogozanu.