MENIU

Cărei legi i se supune Internetul în ziua votului?

<p>&Icirc;n ziua alegerilor prezidenţiale, vor fi trei exit-polluri</p>

Lămurirea unui subiect controversat: Bogdan Manolea, specialist în legislaţia mediului virtual, explică pentru REALITATEA.NET care sunt normele încălcate prin publicarea pe internet a sondajelor referitoare la candidaţi în ziua votului.

În ziua alegerilor prezidenţiale, atâta în turul întâi, cât şi în turul doi, mai multe site-uri - inclusiv REALITATEA.NET - au publicat, sub diverse forme, rezultatele exit-poll-urilor, lucru contestat în anumite cercuri şi considerat chiar ilegal.

Bogdan Manolea, specialist în legislaţia mediului virtual, explică pentru REALITATEA.NET care sunt reglementările legislative în această situaţie.

Manolea a lucrat timp de 3 ani în cadrul Internews, proiectul RITI dot-Gov - Romanian Information Technology Initiative şi în prezent colaborează cu Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet - APTI.

Specialistul aduce în discuţie modificarile aduse de OUG 95/2009 (Ordonanţa de urgenţă nr. 95/2009 din 02/09/2009 Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 608 din 03/09/2009) prin care s-a introdus o sancţiune (contravenţie - amendă de la 4.500 la 10.000 de lei) la încălcarea noului art. 19 alin. 5, care spune: \"în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării\".

Legea face şi o distincţie între cine poate să aplice această contravenţie - CNA, dacă este vorba de radiodifuzori, şi împuterniciţii preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, în celelalte cazuri, deci şi prezentarea sondajelor pe Internet.

\"Întrebarea următoarea va fi: cine va fi sancţionat? Iar răspunsul logic este:  persoane care au \"prezentat\" acele informaţii. Sancţiunile nu se aplică însă şi persoanelor care au site-uri şi servere în afara ţării, cărora nu li se poate aplica legea română\".

Aşadar, orice site poate publica fără pericolul de a încalca vreo lege în vigoare rezultatele exit-poll-urilor, dacă semnatarul articolului nu este din România.

În plus, şi în cazul în care publică aceste materiale, contravenţia este fixată de lege între 4.500 la 10.000 de lei (probabil marile instituţii media putând să îşi asume riscul de a \"investi\" acesti bani pentru a-şi informa cât mai complet publicul.

În ceea ce priveşte Consiliul Naţional al Audiovizualului, Bogdan Manolea spune că \"CNA nu are în atribuţii posibilitatea de a sancţiona un site de Internet, atribuţiile sale fiind exclusiv legate de domeniul audio-vizual - ca atare poate sancţiona doar televiziunile şi radio-urile\".

Specialistul dă un exemplu de la alegerile din 2008, o situaţie similară din Iaşi, unde rezultatele sondajelor fuseseră publicate pe bloguri.

Nici Biroul Electoral Municipal, nici CNA nu au putut da vreo sancţiune în acest caz: \"A fost doar o poziţie a APD-ului în acel caz, dar care între timp nu a mai marşat pe acest subiect\", spune Manolea.

 

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
internet alegeri prezidenţiale rezultate sondaje CNA