Camera Deputaţilor a adoptat OUG privind introducerea paşapoartele biometrice
Deputaţii au adoptat marţi, cu 206 voturi pentru, 13 voturi împotrivă şi 13 abţineri, Ordonanţa de Urgenţă care reglementează introducerea paşapoartelor biometrice.
Ordonanţa de Urgenţă a primit raport de admitere cu amendamente din
partea a trei comisii de specialitate ale deputaţilor sesizate în fond,
respectiv Comisia pentru apărare, cea pentru politică externă şi cea pentru drepturile omului.
La dezbateri, secretarul de
stat al Ministerul Administraţiei şi Internelor, Radu Stancu, a
precizat că valabilitatea paşaportului electronic va fi de 5 ani pentru copiii care au depăşit vârsta de 6 ani şi, respectiv, 3 ani pentru
cei care nu au împlinit 6 ani.
OUG privind paşapoartele biometrice a avut un parcurs sinuos. Deputaţii
au retrimis la comisii, la 10 iunie, pentru a doua oară, Ordonanţa de
Urgenţă, la cererea deputatului PSD Aura Vasile, care a reclamat faptul
că raportul asupra actului normativ nu a fost semnat de preşedinţii
tuturor Comisiilor sesizate în fond.
Liberalul Mihăiţă Calimente a declarat că preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Păun, nu a semnat raportul, considerând că nu s-a întrunit cvorumul necesar în cadrul şedinţei pentru adoptarea documentului. Deputatul PNL a adăugat că votul majoritar al comisiilor a fost favorabil raportului, dar că nu se doreşte adoptarea proiectului pentru că nu există bani pentru implementarea programului de introducere a paşapoartelor electronice. "Am înţeles de la reprezentanţii MAI, că pentru implementarea acestui program nu sunt bani. Deci nu sunt bani şi dorim să mai ţinem în rezervă proiectul, până când vor fi banii necesari, e vorba de aproximativ 45 milioane euro" a spus Calimente.
"De reţinut că prin tratatele pe care statul nostru le-a semnat prin aderarea la UE, prin tratatele internaţionale la care suntem parte, în UE vom circula cu cartea de identitate care şi ea va fi electronică, începând din 2011. În UE nu vom avea nevoie de paşaport. În afara UE vom circula cu paşapoartele electronice sau cu cel simplu temporar. Cetăţenii pot opta. S-a discutat şi în legătură cu costurile pe care cetăţenii trebuie să le plătească - 290 lei pentru paşapotul biometric şi 96 lei paşaportul simplu temporar", a decalrat democrat-liberalul Costică Canacheu.
Peste 300 de persoane au protestat în faţa Guvernului, la 31 mai, împotriva introducerii paşapoartelor biometrice, în frunte cu preşedintele Asociaţiei civice "Dreptate" din Hunedoara, Tiberiu Galambos. Acesta preciza că-i va cere preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea aflată pe masa Parlamentului şi că părintele Iustin Pârvu de la Mânăstirea Petru Vodă ar fi strâns 500.000 de semnături pentru a solicita declanşarea unui referendum pe această temă.