Bunele maniere, i-pod-ul şi telefonul mobil
Tehnologia evoluează de la an la an. Este dezvoltată, upgrade-ată sau înlocuită. Oamenii rămân însă cu acelaşi dotări, iar cei mai mulţi dintre ei nu au incluse printre ''opţiuni'' şi bunele maniere. Aşa se face că deţinem telefoane mobile, laptop-uri sau ipod-uri de ultimă generaţie, dar nu ştim cum să le folosim corect şi în acord cu codul bunelor maniere.
Aşa cum există o „etichetă” şi pentru utilizarea furculiţelor sau a cuţitelor nici telefonul mobil sau playerele MP3 nu au scăpat de aceste etichete.
Sunt situaţii în care se impune să închizi telefonul mobil sau să schimbi pe profilul silenţios doar pentru a respecta regulile general acceptate de bună purtare.
Telefonul mobil a devenit indispensabil astăzi. Nu mai este doar o fiţă, ci o necesitate. În majoritatea situaţiilor este de un real ajutor, însă în unele momente ne poate pune în situaţii cu adevărat penibile, după cum ar spune adepţii Codului de bune maniere.
''Regula de bază este să nu îi deranjăm pe ceilalţi'', spune Aurelia Marinescu, autoarea lucrării ''Codul bunelor maniere astăzi''.
''Este interzisă utilizarea telefonului mobil la spital, în avion sau în sălile de spectacole şi cinema. De asemenea, este întotdeauna prioritară persoana fizică şi nu cea de la telefon. Dacă telefonul sună în timp ce avem o conversaţie cu o altă persoană, trebuie întreruptă conversaţia de la telefon şi nu cea fizică'', a declarat pentru REALITATEA.NET Aurelia Marinescu.
Cât de tare vorbim la telefon în public?
Raspunsul la această întrebare este: suficient de tare, astfel încât persoana cu care purtăm o conversaţie să înţeleagă ceea ce vorbim. E posibil totuşi ca volumul vocii într-o convorbire telefonică purtată în public să fie foarte ridicat, asta doar pentru ca interlocutorul să poată auzi mai bine. Cel mai indicat mod în care putem purta o conversaţie, fără a-i deranja pe cei din jur, ar fi să nu vorbim mai tare decât nivelul zgomotului din jur.
Convorbirile telefonice pe stradă sau în autobuz au fost ''reabilitate'' şi astăzi nu mai constituie o dovadă de ''proastă creştere''. Există însă şi o excepţie: volumul soneriei şi ringtonul posesorului de telefon.
''Telefonul mobil are o importantă calitate psihologică: ajută la socializare. Văd tineri supăraţi, trişti, în autobuz, care se înseninează brusc când încep să vorbească la telefon. Este important însă să nu se vorbească cu voce tare în astfel de medii pentru a nu-i deranja pe ceilalţi'', susţine Aurelia Marinescu.
Ipod-ul sau laptop-ul poate fi utilizat în public, însă doar dacă se folosesc căştile. Este o adevărată modă ca în mijloacele de transport în comun să auzim diferite tipuri de muzică pe care tineri ţin morţiş să o "împartă" şi cu restul călătorilor. Ne putem imagina destul de uşor ce s-ar întâmpla dacă toţi călătorii din metrou sau autobuz ar asculta în acelaşi timp, fără să utilizeze căştile, muzica preferată.
''Orice zgomot este personal şi trebuie să rămână aşa. Este alegerea mea să ascult Mozart, Bach sau manele, iar vecinul meu nu trebuie obligat să suporte această alegere'', mai spune autoarea Codului bunelor maniere.