MENIU

Bulgaria va importa gaze naturale azere din 2010

Foto: international.ibox.bg

Premierul bulgar Serghei Stanişev a ajuns luni la un acord cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, privind importul a 1 miliard de metri cubi de gaze naturale azere din 2010, potrivit guvernului de la Sofia.

Acordul survine după un memorandum de înţelegere din 2008, dintre Bulgaria şi Azerbaidjan, cu privire la exportul de hidrocarburi către ţara din Balcani, în încercarea de a diminua dependenţa acesteia de gazele naturale ruseşti.

"Săptămâna viitoare, Bulgargaz - monopolul public bulgar din sectorul gazelor naturale - şi compania azeră din domeniul gazelor vor începe discuţiile tehnice privind parametri concreţi ai viitorului acord", informează, într-un comunicat, guvernul bulgar.

Stanişev şi Aliev s-au întâlnit la Budapesta, unde vor participa amândoi astăzi la o conferinţă dedicată proiectului Nabucco, susţinut de Uniunea Europeană (UE), menit să aprovizioneze Europa cu gaze naturale din regiunea caspică şi a Orientului Mijlociu, ca să atenueze dependenţa continentului de resursele energetice ruseşti.

Însă, pentru a importa gaze din regiunea caspică, Bulgaria va trebui să construiască o legătură de 80 kilometri până la o conductă existentă Turcia-Grecia, care aduce deja hidrocarburi azere în Europa. Valoarea construcţiei ar putea să se ridice la 250 milioane de euro (328,6 milioane de dolari).

Sofia trebuie să strângă banii pentru acest proiect şi să obţină consimţământul Atenei şi al Ankarei, ceea ce, potrivit declaraţiilor unor oficiali din industrie, ar putea dura mult mai mult de un an.

Bulgaria, care depinde aproape integral de petrolul şi gazele naturale ruseşti, a fost una dintre cele mai grav afectate ţări în cadrul disputei gazelor dintre Moscova şi Kiev, ce a dus la sistarea furnizării de gaze naturale ruseşti prin Ucraina timp de aproape două săptămâni, în decursul acestei luni.
Mai multe articole despre:
gaze Bulgaria Azerbaidjan