Bugetarii români, campioni la sporuri
Un raport al Băncii Mondiale arată că, în România, bugetarii primesc spor pentru orice: confidenţialitate, izolare, mobilitate, fidelitate sau intervenţie. Sumele primite în urma acestor bonusuri depăşesc cu mult salariul de bază.
Armata ocupă prima poziţie atunci când vine vorba de venituri exatrasalariale. În venitul lunar, sporurile au o pondere de 58%.
Urmează, la mică distanţă, poliţiştii, jandarmii şi pompierii. Din câştigul primit, salariul de bază reprezintă doar 45%, în timp ce sporurile 55%.
În administraţia centrală, locală şi şcoli, încă se mai păstrează o proporţie rezonabilă. Raportul arată că în cazul funcţionarilor publici şi profesorilor preuniversitari, sporurile nu depăşesc 35% din venitul total.
Dacă este să numărăm sporurile primite de fiecare categorie de bugetari, funcţionarii se pot lăuda cu un număr de 27 de astfel de beneficii. Primesc bani pentru confidenţialitate, mobilitate, limbi străine, izolare sau stabilitate.
Poliţiştii nu stau nici ei mai rău - 22 de sporuri. Sunt răsplătiţi pentru combaterea corupţiei, pentru pericole şi pentru că sunt loiali. Datele mai arată că poliţiştii, împreună cu familiile lor, primesc bonusuri de mutare. Angajaţii din Sănătate au şi ei o listă de 20 de sporuri. Printre acestea, spor de izolare, stres sau primă de mutare.
Profesorii din învăţământul preuniversitar pot primi 14 sporuri. Sunt daţi bani pentru stabilitate, mediul rural sau coordonare-dirigenţie.
În comparaţie cu România, în celelalte state europene salariul de bază reprezintă 90% din totalul venitului, primele nu sunt o obişnuinţă, iar beneficiile în natură sunt o raritate.