MENIU

Boc spune că nu este necesară acum implicarea UE în normalizarea relaţiilor România-R.Moldova

foto: NewsIN

Premierul Emil Boc a declarat joi că, în opinia sa, nu este nevoie în acest moment de implicarea Uniunii Europene în normalizarea relaţiilor dintre România şi Republica Moldova.

"Nu văd de ce ar fi nevoie să se implice în acest moment", a declarat premierul, joi, la finalul summitului de la Praga, în cadrul căruia a fost lansat Parteneriatul Estic.

Boc a spus că, în cadrul summitului, nu a discutat cu ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, deoarece "nu a fost cadrul în care să purtăm discuţii bilaterale".

Potrivit şefului Executivului, în timpul discuţiilor din cadrul summitului s-a pus accent pe respectarea principiilor democraţiei, statului de drept, respectării drepturilor şi liberăţilor cetăţeneşti, pe principiul economiei de piaţă şi cel al bunei guvernări, fiind luate în discuţie şi solicitările celor şase state partenere (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina) privind facilitarea condiţiilor de acordare a vizelor. 

Boc a precizat însă că documentul ratificat joi nu implică simplificarea procedurilor de obţinere a vizelor pentru aceste state. Însă, în măsura în care aceste ţări vor susţine principiile şi valorile prevăzute în document, Uniunea Europeană va accelera discuţiile pe această temă.

"Cred că acest Parteneriat Estic este un succes şi pentru România, pentru că avem tot interesul ca la graniţele noastre să existe un climat de stabilitate şi democraţie".

La reuniunea de la Praga au participat cele 27 de state ale Uniunii Europene şi Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Parteneriatul Estic urmăreşte definirea principiilor şi obiectivelor unui set de instrumente destinate apropierii partenerilor estici de normele şi standardele Uniunii Europene.

Mai multe articole despre:
UE România Emil Boc