MENIU

Boc, întrebat dacă o demite pe Andronescu: Remanierile se fac, nu se discută

Premierul Emil Boc a declarat, referindu-se la solicitările privind demiterea ministrului Educaţiei, că remanierile se fac, nu se discută, iar în ceea ce priveşte Legea Educaţiei susţine că şi-a asumat răspunderea pe forma aprobată în Guvern, corelarea articolelor fiind un aspect administrativ.

"Răspunsul meu este acelaşi în privinţa remanierilor, pe care l-am dat de fiecare dată. Remanierile se fac, nu se discută, şi sunt apreciate la timpul şi la momentul potrivit, în urma evaluărilor pe care prim-ministrul le face", a declarat premierul Emil Boc la Roma, întrebat dacă va da curs solicitării privind demiterea Ecaterinei Andronescu pentru emiterea ordinului potrivit căruia ministrul Educaţiei poate numi directorii de şcoli.

Referitor la neincluderea în Legea educaţiei a amendamentului potrivit căruia demnitarii nu pot ocupa funcţii de conducere în universităţi, şeful Executivului a precizat că, dacă există probleme "tehnice" privind necorelarea unor articole, acestea ţin de personalul administrativ, însă singura formă acceptată a Legii Educaţiei este cea aprobată de Guvern şi trimisă la Parlament.

"Guvernul şi-a angajat răspunderea pe Legea educaţiei aşa cum a fost ea aprobată în Guvern şi trimisă la Parlament. Aceasta este legea pe care Guvernul a pus-o la dispoziţie pentru ca cei în cauză să iniţieze, dacă doresc, procedura de sesizare a CCR sau alte proceduri, şi la această lege ne referim", a adăugat Boc.

Persoanele care ocupă o funcţie de demnitate publică nu pot exercita niciuna dintre funcţiile de conducere în cadrul universităţilor şi trebuie să aleagă între cele două calităţi, anunţase, luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Cu toate acestea, în Legea pentru care Guvernul şi-a asumat marţi răspunderea şi care a fost transmisă Parlamentului, fiind publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor cu menţiunea "Forma iniţiatorului modificată şi completată ca urmare a includerii amendamentelor acceptate", nu se regăseşte această prevedere cu referire la conducătorii universităţilor. Singura rezervă din lege, referitor la învăţământul superior, îi priveşte pe membrii Consiliului Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). "Calitatea de membru în Consiliul ARACIS este incompatibilă cu exercitarea funcţiei de demnitate publică sau a funcţiei de rector", se arată în text.

PNL a cerut demisia primului ministru Emil Boc

Liberalii au cerut demisia de urgenţă a premierului Emil Boc pe motiv că ar fi modificat Legea educaţiei, ulterior angajării răspunderii în Parlament, fapt care ar fi dovedit de diferenţele care există între textul de pe site-ul Guvernului şi cel de pe site-ul Camerei, distribuit pe CD-uri parlamentarilor.

"PNL cere premierului Boc să plece de urgenţă de la Palatul Victoria cu tot cabinetul său de amatori, pentru încălcarea grosolană a tuturor legilor şi regulilor care formează statul de drept. PNL sesizează un fapt incredibil şi fără precedent în statele democratice – după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe o formă a proiectului de Lege a Educaţiei Naţionale, ea a fost modificată ulterior!", susţin liberalii.

PD-L cere premierului Emil Boc s-o demită pe Ecaterina Andronescu

Liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader, a anunţat că va cere primului-ministru Emil Boc demiterea ministrului Educaţiei, Ecaterina Andonescu, din cauza unui ordin pe care aceasta l-ar fi semnat, ordin prin care numirile directorilor interimari de şcoli se fac de către minister.

"La o zi după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea educaţiei naţionale, Ecaterina Andronescu şi-a permis să dea un ordin care supercentralizează decizia în învăţământ, prin care directorul este numit de ministru, încălcând chiar legea actuală în vigoare, după care directorii sunt numiţi de către inspectoratele şcolare judeţene. Ordinul este complet în afara spiritului gândit la Guvern şi în coaliţie", a declarat Mircea Toader, în cadrul unei conferinţe de presă.