MENIU

Boc: Indiferent cine câştigă alegerile în România, R. Moldova va avea un susţinător la Bucureşti

Foto: NewsIn

Republica Moldova va avea întotdeauna la Bucureşti un prieten şi un susţinător al aderării la UE, indiferent cine va câştiga alegerile parlamentare sau prezidenţiale din România, a declarat premierul în exerciţiu Emil Boc, în cadrul conferinţei de presă susţinute cu omologul său moldovean.

"Indiferent de cine se află la un moment dat în Palatul Victoria, indiferent de cine, în România, va câştiga alegerile parlamentare sau prezidenţiale, Republica Moldova întotdeauna va avea la Bucureşti un adevărat prieten, un adevărat susţinător al dimensiunii europene a Republicii Moldova", a declarat Boc în conferinţa de presă susţinută la Palatul Victoria. El a invocat istoria, limba şi "dimensiunea europeană" comune celor două ţări.

"Sunt convins că vizita de la Bucureşti este momentul relansării în forţă al relaţiilor România - Republica Moldova", a adăugat prim-ministrul român. Boc i-a mulţumit omologului său pentru "politica de deschidere" arătată României prin revocarea deciziilor fostului Guvern comunist ce îl vizau pe fostul ambasador al României la Chişinău.

"Am avut emoţii deosebite atunci când am trecut Prutul. (...) Mulţumesc pentru modul în care am fost primiţi la Bucureşti, pentru modul în care am avut discuţiile cu dumneavoastră, cu colegii din Guvern. Se simte când apar discuţii de dragul discuţiilor şi când sunt discuţii pentru a rezolva problemele care sunt în relaţiile bilaterale", a declarat premierul Republicii Moldova, Vlad Filat.

Înaintea conferinţei de presă, Vlad Filat i-a spus omologului său român că vizita era "demult necesară" şi că autorităţile de la Chişinău urmăresc să adere cât mai repede la spaţiul european. "Noi am venit acasă, nu am venit în vizită. Noi urmărim să fim cât mai rapid în spaţiul european comun, deoarece, aşa cum am spus de atâtea ori, suntem europeni, istorie, cultură, şi avem dreptul, dar şi suntem datori să fim în acest spaţiu", a spus el.

Autorităţile române şi cele moldovene au semnat la Palatul Victoria Acordul privind Micul Trafic la Frontieră, Acordul interguvernamental cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat dintre România şi Republica Moldova şi Protocolul de amendare a Acordului interguvernamental privind promovarea şi protejarea  reciprocă a investiţiilor, semnat la Bucureşti, la 14 august 1992.

Acordul privind Micul Trafic la Frontieră instituie un regim favorizant pentru cetăţenii care domiciliază în zonele situate de ambele părţi ale frontierei comune, simplificând deplasarea peste graniţă. Astfel, cetăţenii moldoveni vor putea intra în România fără viză, doar pe baza unui "permis de mic trafic la frontieră". Acordul permite rezidenţilor ambelor ţări, care locuiesc legal în localităţile aflate în proximitatea frontierei, de regulă până la 30 de kilometri (în anumite situaţii până la 50 de kilometri) de linia de frontieră, să circule fără vize în zona similară ca întindere situată în cealaltă ţară, pe baza permiselor de mic trafic şi a paşaportului. Valabilitatea permiselor este de la 2 la 5 ani.