BOC: Guvernul menţine OUG care interzice cumulul pensie-salariu
Premierul Emil Boc a declarat vineri, într-o conferinţă de presă de la Palatul Victoria, că va menţine Ordonanţa de Urgenţă care interzice cumulul pensie-salariu şi că va trimite şi explicaţii către Curtea Constituţională.
Premierul Emil Boc a declarat că Guvernul nu renunţă la aplicarea OUG privind interzicerea angajaţilor de stat, care sunt şi pensionari, să cumuleze cele două venituri.
"Dacă noi permitem acest dezmăţ şi desfrâu pe bani publici, cum ne-am putea îndeplini obligaţia de a putea asigura resurse minimale pentru toate categoriile sociale. Nu îngrădim dreptul la muncă, dimpotrivă îl încurajăm, dar pe bani publici o persoană poate să aibă fie loc de muncă, fie pensie", a declarat Emil Boc.
Guvernul a formulat răspunsul la sesizarea de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul poporului în legătură cu OUG 230/2008, care va fi trimis Curţii Constituţionale şi în care se argumentează că prevederile Ordonanţei de urgenţă sunt constituţionale.
"Am discutat în cadrul Guvernului şi am răspunsul la sesizarea pe care a făcut-o Avocatul Poporului, răspuns care va fi trimis Curţii Constituţionale. Guvernul îşi menţine această ordonanţă care interzice cumulul între pensie şi salariu. Considerăm că această soluţie este în primul rând morală. Ea realizează un act de dreptate în sistemul public. Ţinta noastră nu o reprezintă nici profesorii, nici actorii, nici asistenţii maternali, nici asistenţii pentru persoanele cu dizabilităţi şi care pot, în continuare, să-şi continuă activitatea în regim de convenţie civilă", a afirmat Emil Boc.
"Avocatul Poporului spune că încălcăm dreptul la muncă. Noi nu îngrădim dreptul la muncă, noi spunem că angajatul trebuie să aleagă. Nu putem continua acest dezmăţ. Pe bani publici o persoană poate avea doar pensie sau salariu", a mai declarat Emil Boc.
Pe de altă parte, Marian Sârbu, ministrul Muncii, a declarat că ideea de victime colaterale, care face referire la asistenţii personali care îngrijesc fie copii orfani, fie persoane adulte cu handicap, este exagerată.
Potrivit lui Sârbu, în prezent, în România există aproximativ 110.000 de persoane cu handicap care au dreptul la asistenţă personală. Din aceştia, 40.000 nu folosesc acest drept, ci beneficiază de o indemnizatie directă de la stat, de aproximativ 400 de lei, adică de banii pe care altfel ar trebui să îi plătească acestui tip de asistenţă personală.
Aproximativ 70.000 de persoane adulte cu handicap folosesc acest tip de asistenţă. Dintre aceştia, doar jumătate folosesc serviciile unor persoane aflate în situaţia de pensionare. Potrivit ministrului Muncii, pentru toţi asistenţii aflaţi la pensionare soluţia de plată poate fi convenţia civilă, încheiată între primărie şi asistentul personal.
În România sunt aproximativ 15.000 de asistenţi personali, dintre care doar 520 de persoane sunt în situaţia de a fi pensionate.
Sârbu a mai precizat că, cel mai adesea, persoanele cu handicap optează pentru îngrijitori din propria familie. În aceste cazuri, persoana cu handicap poate opta să primească ea însăşi banii, care astfel rămân în familie.
"Ideea acreditată de victime colaterale este, după părerea mea, exagerată, dacă nu chiar lipsită de temei", a conchis Marian Sârbu.