MENIU

Boc: Foarte multe agenţii guvernamentale vor fi desfiinţate, iar atribuţiile preluate de ministere. Personalul din cabinetele demnitarilor va fi redus cu 20%

Foto: RTV

Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind reducerea personalului din cabinetele demnitarilor cu 20%, urmând ca acesta să fie dezbătut în Parlament în procedură de urgenţă, astfel încât măsura să devină obligatorie într-un timp mai scurt şi pentru demnitarii din administraţia locală. De asemenea şi foarte multe agenţii guvernamentale vor fi desfiinţate, iar unele dintre atribuţiile acestora vor fi preluate de ministere, a mai declarat premierul Emil Boc.

"Proiectul de lege va fi dezbătut în procedură de urgenţă pentru a putea fi aplicat şi la nivelul structurilor locale, asupra cărora nu avem autoritate politică, ci normă de recomandare, dar proiectul de lege, după aprobarea lui, va deveni obligatoriu şi pentru autorităţile locale", a declarat Boc, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Premierul Emil Boc a mai declarat că foarte multe agenţii guvernamentale vor fi desfiinţate, iar unele dintre atribuţiile acestora vor fi preluate de ministere, urmând ca proiectul de act normativ să fie aprobat de Guvern în luna august.

"Lucrăm pe trei paliere: desfiinţarea lor, trecerea în subordinea ministerelor sau comasarea lor şi reducerea numărului de personal. Este o analiză foarte dură, este o măsură pe care nimeni nu a avut curajul să o ia în aceşti ani de după Revoluţie", a declarat Boc. Premierul a spus că foarte multe agenţii vor fi desfiinţate, iar unele atribuţii vor fi preluate de ministere.

Guvernul a decis de principiu, săptămâna trecută, ca numărul persoanelor angajate la cabinetele demnitarilor să fie redus cu 20%, astfel încât 417 din cei 2083 de angajaţi ai cabinetelor miniştrilor, secretarilor de stat, preşedinţilor de Consilii Judeţene, de agenţii guvernamentale şi primarilor îşi vor pierde locurile de muncă de la 1 august.

Potrivit premierului, la nivel central sunt 800 de posturi bugetate pentru cabinetele deminitarilor (miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii guvernamentale), iar la nivel local sunt 1283 (la cabinetele preşedinţilor de consilii judeţene, prefecţilor şi primarilor de municipii şi oraşe). Din cele 2083 de persoane vor pleca 417.

Astfel, un ministru va rămâne cu 13 angajaţi în cabinet din cei 16, un secretar de stat - cu cinci din şase, un şef de agenţie guvernamentală, un preşedinte de consiliu judeţean şi un primar al unei reşedinţe de judeţ - cu patru din cinci, iar un primar al unui municipiu sau al unui oraş - cu doi din trei.

Boc a spus că miniştrii, secretarii de stat şi şefii agenţiilor guvernamentale care nu respectă decizia luată în şedinţa de Guvern "pleacă acasă" şi a adăugat că Executivul contează şi pe sprijinul autorităţilor locale pentru aplicarea acestei măsuri. Prim-ministrul a spus că, prin reducerea personalului din cabinetele demnitarilor, vor fi economisite "milioane de euro", fără a da o cifră exactă.