MENIU

Boc: Executivul caută soluţii pentru solicitările profesorilor "în limite bugetare"

Foto: NewsIn

Primul-ministru Emil Boc a spus că preconizata grevă a profesorilor nu constituie o soluţie pentru sistemul românesc de educaţie şi că la Ministerul Finanţelor se vor căuta soluţii pentru rezolvarea problemelor "în limitele bugetului".

Premierul Boc a atras atenţia sindicatelor din învăţământ că o eventuală grevă a profesorilor i-ar afecta în primul rând pe elevi. "Sper să înţeleagă că nu putem sacrifica elevii, că nu putem să transferăm criza economică încât să afecteze viitorul copiilor noştri", a declarat Boc.

"Trebuie să găsim un echilibru pentru a putea trece peste o situaţia dificilă. Dar, repet, greva nu este o soluţie", a conchis primul-ministru.

Sindicaliştii din învăţământ, care s-au întâlnit cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi cu cel al Finanţelor, Gheorghe Pogea, au declarat că sunt dispuşi să renunţe la grevele programate în zilele tezelor unice numai dacă se creează premisele respectării legile în vigoare.

Potrivit sindicaliştilor, întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cel al Finanţelor vine mult prea târziu şi nu se aşteaptă, din partea guvernanţilor, la alte răspunsuri decât cele de până acum.

"Nu renunţăm la grevă decât dacă suntem asiguraţi că se respectă legile în ţara asta, pentru că, pe lângă anularea în mod nencostituţional a legii majorării salariilor cadrelor didactice, Guvernul a dat o serie de ordonanţe nejustificate şi abuzive. Ne referim la ordonanţa prin care sunt demişi inspectorii generali şcolari, prin care se legiferează politizarea învăţământului, la ordonanţa rectificării bugetare. Să ne explice şi nouă miniştrii cum se pot încadra într-un buget de salarii mai mic decât este necesar fără să scadă lefurile şi fără să reducă din personal", a declarat secretarul general FEN, Constantin Ciosu.