BNR reduce dobânda cheie la 8,5% şi scade rezervele minime pentru valută la 30%
Consiliul de administraţie al Băncii Centrale a decis, marţi, să reducă dobânda de politică monetară de la 9%, la 8,5% pe an, conform cu aşteptările, însă a surprins piaţa în ceea ce priveşte nivelul rezervelor minime la valute, pe care le-a redus de la 35% la 30%.
În aceste condiţii, începând cu data de 5 august 2009, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 4,5% pe an de la 5%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de credit (Lombard), folosită de băncile comerciale pentru împrumuturi pe termen scurt, va fi de 12,5% pe an faţă de 13%.
În acelaşi timp, rata dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei se reduce la 18,75% începând cu perioada de aplicare 24 august - 23 septembrie 2009, de la 19,5%.
CA al BNR a decis totodată continuarea utilizării active a operaţiunilor de piaţă pentru gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi reducerea scadenţei principalului instrument de politică monetară, în prezent operaţiunile repo efectuate prin licitaţie, de la o lună la o săptamână.
"În vederea fluidizării fluxurilor de lichidităţi şi continuării procesului de aliniere graduală la standardele Băncii Centrale Europene, CA al BNR a hotărât, de asemenea, reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţele reziduale de sub doi ani la nivelul de 30% de la 35%, începând cu perioada de aplicare 24 august - 23 septembrie 2009", mai precizează BNR.
CA al BNR a analizat şi a aprobat, tot în şedinţa de marţi, raportul trimestrial asupra inflaţiei, "document care evaluează contextul macroeconomic recent, analizează perspectivele inflaţiei şi identifică principalele provocări şi constrângeri cu care politica monetară se va confrunta în perioada următoare".