MENIU

Biserica Catolică poloneză le sugerează credincioşilor cu cine să voteze la europarlamentare

Foto: agorachristi.wordpress.com

Biserica Catolică din Polonia, foarte influentă, a decis să le sugereze alegătorilor pe cine să voteze la alegerile europarlamentare, chiar dacă, în trecut, electoratul nu a respectat întotdeauna recomandarea preoţilor, relatează AFP.

Reuniţi recent, episcopii catolici din Polonia au cerut "tututor alegătorilor să voteze la aceste alegeri persoane care reprezintă în totalitate punctul de vedere al Biserii Catolice în probleme etice şi sociale, în special în ceea ce priveşte viaţa omului, căsătoria şi familia". "Fiecare dintre noi poate, astfel, să contribuie la o reînnoire a creştinismului şi culturii din Europa", au afirmat prelaţii, care au condus lupta împotriva avortului şi fertilizării in vitro, precum şi împotriva eutanasiei sau căsătoriilor între homosexuali.

"Biserica afirmă, în mod clar, că este de datoria sa să ia poziţie în această dezbatere, în condiţiile în care diferite partide de dreapta sau de stânga îşi articulează campania electorală în jurul acestor teme", a explicat pentru AFP sociologul Jacek Kucharczyk, de la Institutul pentru Afaceri Publice (ISP), un centru de reflecţie independent.

"Totuşi, mulţi polonezi care definesc drept catolici nu acceptă un angajament politic al Bisericii. Nu le place ca preoţii să prezinte candidaţii pe care trebuie să îi susţină un catolic", a adăugat el.

Astfel, la alegerile legislative in 2001, polonezii nu au ezitat să voteze masiv pentru stânga, fostă comunistă, criticată de Biserică. De asemenea, ei l-au ales la conducerea statului, în 1995 şi în 2000, pe fostul comunist Aleksander Kwasniewski, în detrimentul liderului Solidarităţii şi catolicului fervent Lech Walesa.

Dreapta conservatoare poloneză, susţinută de un post de radio catolic fundamentalist şi antieuropean, Radio Maryja, invocă în mod regulat ameninţarea unei Europe "permisive şi laice", care ar putea distruge valorile tradiţionale ale polonezilor.

La precedentele alegeri europene, din 2004, susţinerea exprimată de Radio Maryja a ajutat partidul antieuropean de extremă-dreapta Liga Familiilor Poloneze (LPR), să obţină circa 10% din voturi. De această dată, directorul postului de radio, ascultat în mod regulat de peste un milion de persoane, a prezentat deja candidaţii săi favoriţi.

Trustul său media cuprinde şi postul de televiziune Trwam, dar şi cotidianul naţional Nasz Dziennik, care a criticat recent candidatura la Parlamentul European a unui polonez de origine franceză, Dominique Lesge, director în cadrul companiei poloneze de telefonie TP SA, controlată de France Telecom.

Dominique Lesage, care încearcă să obţină un mandat în Parlamentul European pe listele partidului liberal Platforma Civivă (PO), aflat la putere, "nu are cetăţenie poloneză decât de un an", a subliniat cotidianul Nasz Dziennik.

"Majoritatea oamenilor din Polonia vor vota după slujba de duminică", subliniază Kucharczyk. "Fără a supraestima influenţa Bisericii, este sigur că vorbele rostite în timpul slujbei pot avea o influenţă asupra alegerilor electorale ale unui numără de credincioşi", în 7 iunie, a spus el.