Biblia folosită de Robert Burns în ultimele zile de viaţă, scoasă la licitaţie în Edinburgh
Biblia în ediţie de buzunar, care va fi scoasă la licitaţia de casa Bonhams Scoţia, între 18 şi 21 august, a fost folosită de poetul scoţian Robert Burns în ultimele zile de viaţă, potrivit BBC.
Alături de ediţia Bibliei, va fi scoasă la licitaţie şi posibilitatea de a "sponsoriza" manuscrisul care conţine versurile poemului "Auld Lang Syne", scris în 1788. Persoana care va licita pentru "sponsorizarea" manuscrisului va fi recunoscută ca protector al acestuia printr-o plăcuţă specială şi va plăti pentru păstrarea documentului în cadrul unui nou muzeu dedicat lui Burns. Casa de licitaţii estimează că mica Biblie folosită de Burns poate ajunge la preţul de 2.000 de lire, iar costul sponsorizării manuscrisului, până la 50.000 de lire.
Biblia este păstrată într-o cutie îmbrăcată în mătase albastră pe care este inscripţionat cu litere aurii "Burns Bible". Volumul a fost lăsat de Robert Burns unui profesor de la Clarencefield, în apropierea locului unde poetul şi-a petrecut ultimele zile. Potrivit unei tăieturi dintr-un ziar publicat în 1893, Burns avea Biblia la el când a mers la Brow Well, un centru de odihnă şi tratament, unde poetul spera să-şi îmbunătăţească starea de sănătate.
Miranda Grant, manager al Bonhams Scoţia, consideră că volumul va genera un interes sporit, atât pentru colecţionarii de carte rară, cât şi pentru persoanele interesate de Burns sau de istoria ţării.
Poetul scoţian Robert Burns (1759-1796), precursor al romantismului britanic, este considerat poetul naţional al Scoţiei. Este cunoscut pentru poemele scrise în dialectul scoţian, dar a scris şi în limba engleză. După moartea sa, a devenit o sursă de inspiraţie pentru fondatorii liberalisului şi socialismului. În afara compoziţiilor proprii, Burns colecta cântece folk din Scoţia, revizuindu-le sau adaptându-le. Poemul "Auld Lang Syne" este cântat de obicei în ultima zi a anului.