BCE: Băncile est-europene vor rezista şocurilor financiare
Testele de stres efectuate asupra băncilor din regiunea Europei Centrale şi de Est au arătat că acestea sunt suficient de solide pentru a rezista şocurilor financiare, în ciuda faptului că şomajul în continuă creştere şi falimentele companiilor produc pierderi creditorilor, conform ultimului raport cu privire la stabilitatea financiară realizat de Banca Centrală Europeană (BCE).
\"Deteriorarea calităţii activelor bancare va deveni o vulnerabilitate importantă în regiunea Europei Centrale şi de Est, pe fondul slăbirii activităţii economice. Creşterea şomajului, scăderea veniturilor şi falimentele companiilor vor conduce la situaţii de neplată a creditelor şi la deteriorări suplimentare ale portofoliilor băncilor\", se arată în raportul BCE. Potrivit datelor Băncii Centrale Europene, testele de stres efectuate asupra ţărilor din regiune au arătat că cea mai mare rată a împrumuturilor neperformante s-ar putea înregistra în România, de 18%.
Rata creditelor restante ar putea ajunge la 15% în Slovacia, la 10,5% în Estonia şi la 10% în Bulgaria. \"Diferenţele dintre creşterea economică, creditele neperformante şi ratele de solvabilitate între ţările din ECE, sunt date de circumstanţele macroeconomice specifice, dar şi de compoziţia sectoarelor bancare\", potrivit raportului BCE.