BBC: "Amintiri din Epoca de Aur" evocă nostalgia românilor mai în vârstă
Pelicula "Amintiri din Epoca de Aur", în care regizorul Cristian Mungiu a adus la viaţă unele dintre cele mai populare mituri urbane despre era comunistă, evocă nostalgia românilor mai în vârstă, scriu jurnaliştii de la BBC după lansarea filmului în Marea Britanie.
"Aveam 21 de ani când Zidul a căzut, iar câteva săptămâni mai târziu a căzut şi regimul din România, astfel că îmi amintesc multe dintre aceste legende. Am vrut cu adevărat să fac un film pentru publicul meu, astfel că am deschis proiectul altor regizori români şi publicului. Am primit multe reacţii pe Twitter şi Facebook, unde oamenii publicau poveşti şi amintiri din tinereţea lor. M-am gândit că este important să fac publice aceste poveşti înainte de a fi uitate", povesteşte Mungiu.
Realizatorul român a ales miturile, a scris scenariul, iar cele cinci poveşti prezentate în film sunt realizate de regizori români diferiţi. Filmul evocă o surprinzătoare nostalgie a românilor, mai ales a celor din generaţiile mai în vârstă, notează jurnaliştii britanici.
"Amintiri din Epoca de Aur" are două părţi, prezentate cu subtitlurile “Tovarăşi, viaţa e frumoasă!” şi "Dragoste în timpul liber". Seria de scurtmetraje inspirate de legende urbane este opera colectivă a cinci tineri realizatori (Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Razvan Mărculescu şi Constantin Popescu) , pe baza unui scenariu scris de Mungiu.
Mai multe articole despre:
Marea Britanie
români
jurnalişti
BBC
Cristian Mungiu
nostalgie
Amintiri din Epoca de Aur