MENIU

Bătălia preşedinţilor. Cum a fost în culise

<descriere>

Ca şi la lansarea cărţii de săptămâna trecută, Mircea Geoană a venit la duelul cu Traian Băsescu, cu „vedetele” Dinescu, Maia Morgenstern, Klaus Johannis, Crin Antonescu sau Ilie Năstase. Strategul Viorel Hrebenciuc a rămas în culise, după cum o recunoaşte printr-un sms pentru REALITATEA.NET. Băsescu a defilat cu activul PD-L în frunte cu Elena Udrea şi cu primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

Până la apariţia candidaţilor, pustiu, doar presă. Cu mici excepţii. Candidaţii îşi trimiseseră hăitaşii: Geoană pe consiliera personala Ana Cătăuţă, Băsescu pe purtătorul de cuvânt, Valeriu Turcan. Ultimul neras de două zile, după cum recunoaşte, dar altfel zâmbitor. Seniorul PNL Mircea Ionescu Quintus şi-a făcut apariţia din vreme. Precum bătrănii în gară, să fie acolo, să fie siguri. Zâmbitor şi calm, a greşit uşa.

Din stânga sălii, cu 10 minute înainte de începutul duelului apăruseră şi pedeliştii. În frunte cu cei doi premieri de serviciu: cel interimar Emil Boc şi cel desemnat Liviu Negoiţă. Nu au stat la discuţii cu jurnaliştii, ci au înaintat în bloc în sală. Honorius Prigoană, fiul „mogulului” de la Etno TV, Silviu Prigoană, e şi el alături de Monica Macovei, Theodor Stolojan sau Adriean Videanu. În urma lor, au apărut şi foştii generali ai PSD, Neculai Onţanu şi Anghel Iordănescu, trecuţi în tabăra portocalie. Camerele şi aparetele foto s-au mută însă în partea cealaltă. Acolo era Elena Udrea. Primul rând al susţinătorilor lui Băsescu a fost aproape neschimbat faţă de duelul precedent: Macovei, Maria, Elena şi Ioana Băsescu. Singurul „intrus”: primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Surprinzător, a lipsit Sebastian Lăzăroiu, unul dintre cei mai importanţi membri ai staff-ului de campanie.

Geoană a intrat în sală ca la fotbal. Dar nu precum un arbitru ca-n tinereţe când a oficiat în Divizia Speranţe, ci asemeni unui „galactic”. În timp ce Traian Băsescu acompaniat de soţie şi cele două fiice strângea mâinile pedeliştilor, un murmur de tribună se auzea de pe holuri. Iar zgomotul creştea secundă cu secundă, până când scandările au devenit clare: „Geoană preşedinte, Geoană preşedinte!” şi aplauze repetate l-au însoţit pe prezidenţiabilul PSD până la intrarea în sală. Galeria: câteva zeci de suporteri roşii care au rămas să vizioneze duelul prezidenţial într-o sală alăturată. Geoană le-a făcut cu mâna, după care flancat de soţie, Mihaela, de liberalul Crin Antonescu şi cu primarul Sibiului, Klaus Johannis, pe urme a intrat. Pesedistul a venit cu o veritabilă colecţie de vedete: poetul Mircea Dinescu la braţ cu Maia Morgenstern, actorul Dorel Vişan, soţia lui George Copos, Ana Copos, toboşarul de la Phoenix Ovidiu Lipan Ţăndărică sau Ilie Năstase. Un alt Năstase, Adrian, lipseşte. Ca şi data trecută. Nici Ion Iliescu, nici Marian Vanghelie, nici Viorel Hrebenciuc nu sunt aici. Strategul PSD a stat acolo unde se simte cel mai bine: în culise. La Senat.

Strângerile de mâna au fost scurte şi evazive. Doar Mihaela Geoană s-a oprit o secundă mai mult lângă Emil Boc. Moderatorul Robert Turcescu a cerut sălii să-şi închidă telefoanele şi a avertizat galeriile să nu se amestece în dispută. Ceva emoţiii se puteau citi pe chipul său la intrarea în sală.

Primul care a vorbit a fost Mircea Geoană. A atacat din prima. I-a cerut lui Băsescu să nu comită atacuri la persoană. Băsescu a ripostat. A acuzat majoritatea PNL – PSD încă din prima clipă: nu au votat referendumul, nu vor reformarea clasei politice. Apoi şi-au spus de ce nu s-ar vota unul pe celălalt. Traian Băsescu l-a atacat cu Vanghelie, Vîntu, Iliescu şi Patriciu, Geoană i-a răspuns cu „sufleţelul doamnei Udrea”. „Haideţi să respectăm femeile”, l-a rugat Băsescu. De la confruntarea precedentă cu Crin Antonescu, Băsescu a părut să mai fi citit o carte: pe cea a lui Geoană – „Încredere”. Îl „plezneşte” cu replici din ea. De la pagina 70 şi ceva, acolo unde combătea cu spor cota unică pe care acum o susţine. Contrele s-au ţinut lanţ. Finalul se consumă duminică seară, după ora 21,00 în Kiseleff şi Modrogan. Cu lacrimi de tristeţe şi bucurie. Pe ai cui obraji?