Băsescu: Trebuie să capitalizăm CEC-ul, să devină o bancă care se adresează agricultorilor
Traian Băsescu a declarat, la televiziunea publică, că trebuie exclusă varianta privatizării CEC-ului şi, cu sprijin de la Guvern, "să-l capitalizăm suficient pentru ca să devină o bancă care se adresează agricultorilor, afirmând că s-a făcut o greşeală că, într-o ţară cu un puternic caracter agricol, nu exsită o bancă care să se adreseze agricultorilor.
"Soluţia acum este să uităm de privatizarea CEC şi, cu sprijin de la Guvern, să finanaţăm CEC-ul, să-l capitalizăm suficient pentru ca CEC-ul să devină şi o bancă care se adresează agricultorilor, sau poate cu prioritate agricultorilor", a afirmat Traian Băsescu, spunând că s-a făcut o greşeală că ţara a fost lăsată fără nicio bancă care să aibă ca profil finanţarea agricolă.
"Noi am făcut marea greşeală că am lăsat ţara fără nicio bancă având ca
profil finanaţarea agriculturii, într-o ţară cu puternic caracter
agricol", a spus şeful statului.
Întrebat dacă nu se poate crea o bancă agricolă, seful statului a susţinut că este foarte greu să creezi o bancă de la zero, "care să-şi dezvolte sucursale în toate comunele, iar CEC-ul este o astfel de banca. Cu capital de stat".
"Criza actuală ne învaţă un lucru foarte important: Dereglementarea totală a sistemelor bancare a dus la prăbuşirea unei economii globale. România trebuie să înveţe din lecţia crizei financiare globale care este generată de bancheri. Criza aceasta a fost creată de un sector privat vital. Şi el se numeşte sectorul financiar-bancar global", a afirmat Băsescu.
Preşedintele României a susţinut că întregul sistem financiar-bancar, când a început să cadă "şi-a întors privirile spre guverne".
"Un sector care atunci când a inceput să se prăbuşească s-a uitat la guverne: 'Domne sprijiniţi-ne, daţi-ne bani', nu vorbesc de situaţia din România. Au dat guvernele mii de miliarde. În SUA, în Marea Britanie (...), iar acum sistemele bancare şi-au adus aminte din nou de independenţa pe care trebuie s-o aibe", a explicat Traian Băsescu.
"Nu se poate ca în condiţiile în care statul plăteşte lăcomia bancherilor, corupţia bancherilor, să mă scuze bancherii, pe urmă să-i întorci spatele din nou", a continuat şeful statului, explcând că la nivelul liderilor europeni se pune problema minimalizării sistemului bancare la nivel de stat.
"De aceea, la nivelul liderilor europeni, problema reglementărilor, nu spune nimeni stricte, dar minimale, ale sistemului bancar naţional, devin o problemă care se va produce", a conchis preşedintele.