MENIU

Băsescu speră ca viitoarea lege electorală să permită mai multor români din diaspora să voteze

Foto: albaon.ro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că legea electorală va fi modificată "relativ repede" pentru că s-au constatat deficienţe la alegerile parlamentare, mai ales în privinţa românilor în străinătate care nu au putut vota.

Preşedintele Traian Băsescu a discutat cu studenţii români din Ungaria despre ultimul scrutin parlamentar, aceştia manifesându-şi nemulţumirea pentru că Legea electorală le-a impus condiţii care i-au făcut să nu poată vota. "Sunt convins că deliberat s-a construit legea ca românii din străinătate să nu poată vota", a spus Băsescu referindu-se la condiţiile impuse românilor din diaspora pentru a-şi putea exercita dreptul la vot. Tinerii din Ungaria s-au plâns că pentru a vota s-a cerut un document care să ateste reşedinţa şi a cărui eliberare dura aproximativ o lună, deşi ei aveau alte documente care puteau demostra că locuiesc şi studiază în Ungaria.

Băsescu le-a spus că noua Lege electorală va face tot posibilul ca noua lege electorală să permită votul electronic, deoarece în România există tehnica prin care să se realizeze un astfel de vot. Preşedintele a spus că partidele politice şi-au exprimat disponibilitatea de a ajusta legea electorală şi că este timp suficient până la viitoarele alegeri parlamentare pentru ca acest lucru să se realizeze. Băsescu a arătat că europarlamentarele din vară şi prezidenţialele de la sfârşitul anului nu au legătură cu prevederile legii electorale care nu le-a permis românilor din străinătate să voteze deoarece nu este vorba de colegii uninominale.

Preşedintele a adăugat că legea pe baza căreia s-au făcut alegerile parlamentare a dus totuşi la o primenire masivă a clasei politice. "În Camera Deputaţilor aproximativ 80 la sută sunt oameni noi şi nu au mai venit oameni fără căpătâi", a precizat Băsescu. El arătat că, văzându-i pe noii parlamentari, a realizat că nu mai sunt oameni care au venit de foame în politică. El le-a spus studenţilor că într-unul dintre weekendu-rile trecute a fost la o petrecere a unui partid la Poiana Braşov şi a văzut printre noii membri din partid, tineri cu studii şi care dezvoltă propriile afaceri.

Traian Băsescu a spus că prezenţa la urne de 39 la sută de la scrutinul din toamnă nu a fost una care să denote dezinteresul românilor pentru politică deoarce acest procent a fost calculat incluzându-i şi pe cei 2,5 milioane de români din diaspora care nu şi-au putut exprima votul decât în proporţie de 1 la sută. Astfel, a arătat Băsescu, dacă se iau în considerare doar românii cu drept de vot din ţară, prezenţa la urne a fost de aproximativ de 50 la sută.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu vot diaspora