Băsescu: Originea risipei banilor publici se află într-un comportament politic de natură populistă
Preşedintele Traian Băsescu a spus că se remarcă o lipsă de "coerenţă şi responsabilitate" în alocarea resurselor publice destinate politicilor sociale, existând o risipă de bani publici a cărei origine se află într-un comportament politic populist şi în lipsa de tranparenţă.
"Riscăm să devenim un popor de asistaţi. Numărul persoanelor asistate de stat sub diferite forme a ajuns la 11 milioane dintr-o populaţie totală de 22 de milioane. Înseamnă că nu avem priorităţi în alocarea banilor publici. Originea risipei se află într-un comportament politic de natură populistă şi în lipsa de transparenţă a modului de stabilire a priorităţilor bugetare", a precizat şeful statului, la conferinţa pe teme sociale de miercuri, organizată de Fundaţia Erste.
Preşedintele a subliniat că incluziunea socială trebuie să vizeze
persoane de etnie romă, copii, bătrâni, persoane cu dizabilităţi, nu
persoane cu venituri mari, arătând că, dincolo de comportamentul
populist, există şi o lipsă de mecanisme de ţintire a
vulnerabilităţilor.
"Persoane cu venituri apreciabile primesc subvenţii sau alte forme de sprijin. Acţiunea conjugată a două categorii de factori explică situaţia creată în domeniul politicilor sociale. România are nevoie de mai multă eficienţă şi de mai multă democraţie. Aici trebuie să acţionăm de urgenţă, cu consecvenţă pe termen lung", a subliniat Băsescu, arătând că lipsa de acţiune în acest sens poate afecta viitorul ţării.
"Ca şef al statului sunt preocupat de problematica politicilor sociale. Acum câteva luni am înfiinţat o Comisie prezidenţială pentru analiza riscurilor sociale şi demografice din România", a precizat preşedintele.
"Trebuie găsite soluţii adecvate la creşterea ratei mortalităţii şi scăderea ratei fertilităţii, la educaţia pe tot parcursul vieţii şi la ocuparea vârstei a treia, la dezvoltarea insuficientă a serviciilor pentru sprijinirea mamei şi la emigraţie. În acest context, o atenţie specială trebuie acordată sustenabilităţii sistemului de pensii", a subliniat Băsescu, explicând că, dacă politicile publice nu vor fi îmbunătăţite substanţial şi, totodată, nu se va obţine un progres "remarcabil" în domeniul eficienţei, dezvoltarea în următorii 15-20 de ani în România va fi afectată de un grav dezechilibru în domeniul politicilor sociale.
Preşedintele a dat exemplul populaţiei din România care se ocupă cu
agricultura - 30%, mai mult decât în orice alt stat UE. "Reducerea
acestei ponderi cu 15-20% în următorii 15-20 de ani reprezintă un
obiectiv major de restructurare a economiei. În acest scop este
necesară o îmbunătăţire substanţială a conţinutului muncii şi a
condiţiilor de muncă nu numai în agricultură, ci în ansamblul zonei
rurale, precum şi de o îmbunătăţire a condiţiilor de trai la sat", a
spus Băsescu.
Pe de altă parte, a arătat preşedintele,
populaţia rurală a României reprezintă 45% din populaţia ţării şi nu
are acces la o mare parte din serviciile de care beneficiază în
principiu populaţia urbană, în domenii precum cel financiar, de
consultanţă, comunicaţii, educaţie, iar aceste inechităţi generează
excluziune socială.
"În lipsa unor reforme coerente, cuprinzătoare, populaţia rurală a României va deveni un grup social care nu va mai putea beneficia în mod real de politici de incluziune socială, deoarece nu vor exista resursele publice necesare ce ar trebui alocate scopului implemetării acestor politici. Dacă astăzi nu începem reforme coerente, vom condamna populaţie rurală pe următorii ani la un trai similar cu cel de acum", a încheiat preşedintele.
Citeşte şi celelalte declaraţii ale preşedintelui României la conferinţa Fundaţiei Erste:
Băsescu: Există riscul major ca partidele politice să se confrunte cu o criză de reprezentativitate
Băsescu: Există riscul ca fondurile UE, 32 de miliarde de euro, să nu fie absorbite
Băsescu: A nu face reformele structurale este marea eroare a politicenilor români