MENIU

Băsescu: Mă tem că există o puternică amprentă politică în atitudinea la vârful Justiţiei

Foto: 1235.ro

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat reticent în a discuta cu cei care se proclamă \"lideri reali\" ai magistraţilor, atenţionând că vor apărea \"nişte evoluţii politice\" în blocajul din Justiţie, în care nişte partide politice vor avea declaraţii de apărare a sistemului.

"Am avut o mediere între Guvern şi CSM ca vârf al Justiţiei, pe urmă am aflat de la doamna Pivniceru că nu CSM îi reprezintă, ci asociaţiile magistraţilor. Aici discutăm de magistraţi", a spus şeful statului.

Preşedintele a atenţionat că blocajul din justiţie îşi găseşte justificarea în bătălia electorală din interiorul sistemului de Justiţie, în condiţiile în care anul viitor au loc alegeri în CSM.

"Sunt câţiva pe care îi veţi vedea, vă asigur, candidând pentru funcţia de membri ai CSM, pentru că la anul sunt alegeri la CSM, sunt în bătălie electorală în interiorul sistemului pentru a fi aleşi în CSM. Pentru asta ar face orice, inclusiv blocarea Justiţiei. Este aprecierea mea că toţi au ca ţintă să intre în CSM şi atunci fac frumos şi încalcă legea şi Constituţia pentru a le arăta colegilor lor că luptă pentru ei", a subliniat preşedintele.

Cât priveşte noi runde de mediere, şeful statului a recunoscut că este foarte reticent în a se angaja în discuţii "cu cei care se proclamă a fi liderii reali ai celor care muncesc în justiţie". "O să vedeţi, vor apărea şi nişte evoluţii politice în care nişte partide or să sară să apere Justiţia. Nu voi intra în acest joc", a spus Traian Băsescu.

"Mă tem că există o puternică amprentă politică în atitudinea la vârful Justiţiei şi acest lucru îmi este confirmat şi de alt lucru: mandatul domnului preşedinte Popa a încetat la 1 septembrie. Am făcut scrisoare la CSM să declanşeze procedurile de desemnare a unui nou preşedinte. Nu ştiu ce vor face, cert este că îşi propuseseră să dea doamnei Bărbulescu un mandat interimar de şase luni, deci pentru dânşii legea nu există", a spus preşedintele, exprimându-şi speranţa că sistemul va reveni, totuşi, în litera legii.

Şeful statului a subliniat că motivaţia atitudinii CSM în cazul şefiei de la Înalta Curte se regăseşte într-un joc politic. "Un grup de judecători importanţi, probabil majoritatea din CSM, vor ca desemnarea preşedintelui ÎCCJ să se facă de către un alt preşedinte, nu de actualul", a precizat Traian Băsescu, atenţionând încă odată asupra atitudinii pe care "un anumit partid" urmează să o adopte.

"Mai devreme sau mai târziu va fi o reacţie a partidelor politice, deşi nu ar trebui să se bage", a încheiat Băsescu.