MENIU

Băsescu: Experţii europeni şi-au dat seama că sunt fapte, şi nu decizii politice, în dosarele DNA

Foto: NewsIn

Preşedintele Traian Băsescu susţine că menţinerea lui Daniel Morar la şefia DNA nu este o condiţie obligatorie pentru ridicarea monitorizării Comisiei Europene pe justiţie, dar că ar fi o eroare înlocuirea sa în condiţiile în care Comisia apreciază activitatea Direcţiei pe care acesta o conduce.

Şeful statului a declarat, luni, la postul public de televiziune, că şansele ca România să scape de monitorizarea Comisiei Europene pe justiţie sunt minime dacă noile Coduri nu vor fi adoptate şi nu vor intra în vigoare şi dacă nu va dispărea ingerinţa politicului în justiţie.

"Asta ar însemna, şi rog să nu fie interpretată ca o săgeată la adresa lui Adrian Năstase care, cel puţin după părerea mea, exagerează cu afirmaţiile publice, dar niciun dosar nu mai trebuie reţinut de Parlament. Cei care se pot pronunţa vinovat/nevinovat sunt judecătorii, cei care pot hotărî dacă fac urmărire penală sau nu sunt procurorii", a arătat Băsescu.

În ceea ce priveşte menţinerea lui Daniel Morar în funcţia de procuror-şef al DNA, Băsescu a spus că nu este o condiţie obligatorie. "Nu este o condiţie obligatorie, dar ar fi o eroare ca, atunci când ai o instituţie despre care cei care te monitorizează spun că funcţionează bine, tu să spui "Nu, pun alt şef!". Iar raportul tehnic apreciază activitatea procurorului-şef al DNA", a spus Băsescu.

"Pentru ce nu vreau să am continuitate într-o zonă în care cei care mă monitorizează spun că e în regulă? Credeţi că dacă Morar ar fi fost manipulat politic nu s-ar fi observat imediat la Bruxelles? Sunt oameni cu prea multă experienţă, dar când au venit şi au făcut controalele la DNA au venit şi au văzut şi conţinutul dosarelor şi şi-au dat seama că sunt fapte, şi nu decizii politice", a explicat şeful statului.

Totuşi, preşedintele a spus că va vedea ce propuneri va face ministrul Justiţiei pentru şefia DNA, în contextul în care liderul PSD Mircea Geoană a susţinut, la rândul său, o nevoie de "primenire" a Direcţiei.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, miercurea trecută, că cel mai probabil Daniel Morar va fi propunerea sa pentru şefia DNA, precizând că va face o nouă propunere pentru funcţia de procuror şef al DNA în maximum două săptămâni.

Mai multe articole despre:
justiţie Traian Băsescu Daniel Morar monitorizare