MENIU

Băsescu este unul dintre cei mai de succes politicieni din acest an, potrivit presei ruse

Foto: 1235.ro

Traian Băsescu este unul dintre cei mai de succes politicieni din prima jumătate a anului 2009, a scris duminică ziarul rusesc online Pravda, atribuindu-i succesul obţinut la CIJ în disputa cu Ucraina sau implicarea în evenimentele din Republica Moldova.

"Spre deosebire de colegii săi din SUA şi Iran, Barack Obama şi Mahmoud Ahmadinejad, el (Traian Băsescu - n.r.) a oferit mai puţine motive de discuţie despre persoana sa. Dar despre aceste ţări se vorbeşte des, pe când România este un 'oaspete' mai rar al fluxurilor de ştiri. Însă acest an a schimbat totul şi acest lucru a fost posibil datorită preşedintelui României", scrie Pravda, publicaţie rusă online privată, care nu are nicio legătură cu organul de presă al Partidului Comunist.

Principalul succes al lui Băsescu, potrivit Pravda, "este victoria pe care a obţinut-o la începutul anului în diferendul cu Ucraina în disputa privind Insula Şerpilor. Ucraina insista că Insula Şerpilor este o insulă, iar apele din jurul acesteia reprezintă zona sa economică exclusivă. Însă Curtea Internaţională de la Haga a susţinut România, care considera această insulă doar o stâncă, iar acum dreptul de exploatare a platoului bogat în resurse de petrol şi gaz le va aparţine românilor", scrie publicaţia rusă.

"Evenimentele din primăvară din Republica Moldova de asemenea nu s-au petrecut fără participarea lui Băsescu. Oamenii care au ieşit pe străzile Chişinăului au scandat lozinci de unificare a Moldovei cu România. Autorităţile locale au acuzat direct Bucureştiul de încercare de lovitură de stat. Preşedintele României a dezminţit totul, însă, într-adevăr, a dat motive de bănuială", consideră autorul articolului publicat în Pravda, explicând aceasta prin refuzul preşedintelui român de a semna acordul de frontieră cu Republica Moldova.

"Traian Băsescu, în vârstă de 57 de ani, a devenit preşedintele ţării în 20 decembrie 2004. Ajuns la putere, el s-a arătat un adept al apropierii de SUA şi un critic al Rusiei. S-a întâlnit de câteva ori cu Viktor Iuşcenko şi cu Mihail Saakaşvili, a participat la crearea aşa-numitei Comunităţi a opţiunii democratice (formate din Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Republica Moldova, România, Polonia, statele baltice, Bulgaria). De asemenea, Băsescu a susţinut operaţiunea SUA din Irak. În perioada preşedinţiei sale, România s-a transformat într-unul dintre aliaţii principali ai Statelor Unite din Europa", rezumă autorul articolului.

"Deşi mulţi au acuzat România că a permis amplasarea pe teritoriul său a închisorilor secrete ale CIA, nimeni nu a reuşit să demonstreze acest lucru. Ceea ce nu a împiedicat România să devină stat membru al UE începând cu 1 ianuarie 2007. Deşi nivelul ei de trai este mult mai scăzut decât al Poloniei sau al Letoniei. Faptul că scopul a fost atins a devenit consecinţa insistenţei lui Băsescu, care doi ani a vizitat birourile birocraţilor europeni demonstrând că România este gata să devină stat mebru al UE", potrivit Pravda.

"Trebuie menţionat, spune autorul, că, după aderarea României la UE, Băsescu şi-a schimbat politica sa externă. El nu a recunoscut independenţa Kosovo. El nu a susţinut Georgia în timpul războiului din Osetia de Sud. Nu a mai fost 'oaspete' nelipsit al întâlnirilor cu participarea lui Iuşcenko şi Saakaşvili şi nu a mai făcut declaraţii antiruseşti (până în mai 2009, când a acuzat Rusia de 'ambiţii imperiale' drept răspuns la critica declaraţiilor sale de nerecunoaştere a statalităţii moldoveneşti)", scrie Pravda.

"În aprilie 2008, Băsescu l-a pimit pe Vladimir Putin la Bucureşti. Întrevederea a avut loc într-o atmosferă liniştită şi prietenoasă", observă autorul articolului, subliniind că, în mare parte, atitudinea lui Băsescu la adresa Rusiei a fost condiţionată de disputa cu Ucraina privind Insula Şerpilor.

"Pentru preşedintele român important era neutralitatea Rusiei în această problemă. Pe care a şi obţinut-o", consideră jurnalistul.

Un alt subiect este atitudinea lui Băsescu faţă de Republica Moldova. "În 2005, înainte de aderarea României la UE, el a înaintat un plan de unificare a celor două ţări, iar peste un an a pus sub semnul întrebării, în mod deschis, existenţa Moldovei ca stat", arată publicaţia.

"România şi românii reprezintă o singură ţară, un singur popor, rămas divizat în Europa după unificarea Germaniei. România rămâne divizată în două state", a spus Băsescu, citat de Pravda.

"În 2007, el a a declarat că 1,5 milioane dintre locuitorii Moldovei deţin deja buletine româneşti. Iar în mai 2009 a refuzat să semneze acordul de frontieră cu Republica Moldova", susţine autorul articolului. "În aceste condiţii, consider inutilă semnarea unui acord de frontieră, care l-ar transforma pe şeful statului român într-un aliat al lui Ribbentrop şi Molotov", a spus preşedintele român, citat de Pravda. "Interesant este faptul că doar Rusia l-a criticat pe Băsescu. UE şi SUA nu au făcut nicio declaraţie în acest sens", comentează publicaţia.

"Trebuie recunoscut faptul că preşedintele român ştie să obţină ce vrea. Astfel, ţara sa a fost acceptată în UE, contrar regulamentului, care spune că pentru acceptarea unor noi membri este necesar acordul de frontiră cu statele vecine (iar România nu are un astfel de acord cu Moldova). În pofida retoricii sale la adresa Moldovei, Băsescu nu s-a certat cu Rusia", mai spune autorul articolului.

"În acelaşi timp, deşi a refuzat să recunoască Kosovo, el a rămas aliatul SUA", continuă Pravda. "Iar pe Iuşcenko l-a învins abil în ceea ce priveşte Insula Şerpilor. În timp ce Ucraina îşi căuta duşmanul în faţa Rusiei, liderul român a atacat-o din sud-vest", remarcă autorul.

"Astfel, Traian Băsescu s-a arătat un politician iscusit, atrăgând atenţia marilor puteri în prima jumătate a anului 2009. El nu a avut eşecuri şi de aceea poate fi numit unul dintre cei mai de succes politicieni din prima jumătate a anului 2009. Dacă nu, chiar cel mai norocos", conchide Pravda.