MENIU

Băsescu: Este lipsă de liberalism să devii suporterul unuia care mai are de răspuns pentru morţii de la Revoluţie

<descriere>

Prezidenţiabilul PD-L a atacat decizia liberalilor de a susţine candidatura lui Mircea Geoană în al doilea tur al prezidenţialilor. Măsuri liberale adevărate au fost în programul meu prezidenţial din 2004 şi a luat guvernul Boc în ultimul an, a subliniat Traian Băsescu.

Adevăraţii liberali sunt în altă parte, nu în PNL a sugerat marţi preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei dezbateri organizate de Institutul de Studii Populare al PD-L. Candidatul PD-L a criticat decizia de marţi a conducerii PNL de a-l susţine pe social-democratul Mircea Geoană în turul doi al prezidenţialelor de pe 6 decembrie. Băsescu a spus că liberalism adevărat este ceea ce a făcut guvernul Boc în ultimul an şi ceea ce a susţinut chiar el în programul prezidenţial din 2004.

„Foarte mulţi şi-au asumat meritul introducerii cotei unice. Eu am spus cel care am spus da, fără această măsură în programul alianţei, nu accept să-l promovez. Singura discuţie a fost cât să fie, 18, 16. Liberalism practic este ceea ce a făcut guvernul Boc: neimpozitarea profitului reinvestit, când a restrâns numărul de taxe. Liberalism este şi programul prima casă, pentru că stimulează proprietarii. Liberalism înseamnă încurajarea competiţiei. Vreau să susţin public iniţiativa MEC de a crea competiţie în domeniul energiei prin realizarea de a crea două companii”, a declarat Băsescu, după care a ţintit în direcţia PNL.

„Ce nu este liberalism? Ce-i care înţeleg liberalismul în relaţia cu statul. Profitorii statului. Ce-i care nu-şi plătesc obligaţiile la stat, cei care au cumpărat societăţi de la stat, uitând să plătească preţul, cei care până şi în viaţa politică fac competiţie neloială, utilizând trusturi de presă. Tot neliberalism este şi furia de a încerca să găseşte să aplici voinţa suverană a poporului. Îi vedem pe toţi cum se coalizează să nu înceapă reforma statului. Ce nu este liberalism este statul iresponsabil care ajunge atât de umflat încât ajunge o povară pe spatele cetăţenilor. Cred că lipsă de liberalism este să devii suporterul unuia care are încă de răspuns pentru morţii de la Revoluţie, pentru mineriade”, a acuzat Traian Băsescu.

Preşedintele a întârziat uşor la dezbatere, iar atunci când a fost invitat să ia cuvântul a reuşit să capteze zâmbetul sălii, punând în glumă, o întrebare: „Mulţumesc, dar aici este despre alegeri? Şi aici?”.

La dezbaterea organizată de ISP au fost prezenţi printre alţii, cei doi premieri ai României: cel interimar, Emil Boc şi cel desemnat, Liviu Negoiţă, vicepreşedintele Valeriu Stoica, ministrul interimar al Culturii, Theodor Paleologu, consilierii prezidenţiali Eckstein Kovacs Peter, Cătălin Avramescu, prim-vicepreşedintele PD-L Adriean Videanu sau ministrul desemnat al Educaţiei, Daniel Funeriu.