MENIU

Băsescu: Cum vi s-ar părea ca România să aibă un Guvern condus de un premier stabilit de Voiculescu, Hrebenciuc şi Iliescu?

Foto: cotidianul.ro

Şeful statului l-a caracterizat drept naiv pe primarul Sibiului, Klaus Johannis, şi a precizat că nu va accepta un şef al Guvernului stabilit de Ion Iliescu, Mircea Geoană, Dan Voiculescu, Marko Bela, Crin Antonescu şi Viorel Hrebenciuc.

"Klaus Johannis nu a fost una din opţiunile mele pentru că ştiu foarte bine oamenii care au stabilit că el va fi candidatul. Şi aceştia se numesc: Voiculescu, Hrebenciuc, Ion Iliescu, Mircea Geoană, Crin Antonescu, Marko Bela. Dacă acesta este premierul pe care şi-l doresc ei, nu poate fi şi premierul pe care-l accept eu. Au mizat pe naivitatea domnului Johannis, pe care vreau să ştiţi că-l respect ca primar", a declarat luni preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unui dialog cu cititorii HotNews.

Băsescu şi-a continuat tirul: "Cum vi s-ar părea ca România să aibă un Guvern condus de un premier stabilit de Voiculescu, Hrebenciuc şi Iliescu? Mie nu mi s-ar părea bine pentru România, in orice caz. Acest lucru nu-l înţeleg la domnul Johannis". În privinţa  viitorului guvern, Băsescu a precizat că merge pe mâna lui Lucian Croitoru. Cel puţin pentru moment. "Deocamdată mizez pe Lucian Croitoru. Discutăm după instalarea acestuia la Palatul Victoria ce alte posibilităţi ar mai fi existat. Dar asta ca o discuţie la o cafea", a spus preşedintele.

În privinţa deblocării actualei crize politice, Băsescu a precizat că dizolvarea Parlamentului nu este un gest pe care să-l dorească, dar nu este exclus. "Ca preşedinte, sunt obligat să am în vedere toate variantele posibile. Ori prezentarea unui al doilea cabinet dacă nu reuseşte cabinetul Croitoru, ori amânarea unei decizii până după alegerile prezidentiale, ori aplicarea Constituţiei şi pregătirea condiţiilor pentru dizolvarea Parlamentului ca singură posibilitate de dizolvare a Parlamentului după alegerile prezidenţiale şi validarea noului preşedinte. În orice caz, dizolvarea Parlamentului este de nedorit, dar nu poate fi exclusă ca soluţie constituţională de deblocare a unei crize politice. Oricare dintre variante va fi aplicată, important este să ne asigurăm că o vom aplica pe aceea care nu ne duce la pierderea tranşelor de la FMI şi UE (2, 5 miliarde euro). Acest lucru trebuie negociat cu Fondul", a afirmat şeful statului.