MENIU

Băsescu cere reexaminarea modificărilor aduse Legii privind combaterea traficului de persoane

Foto: NewsIn

Preşedintele Băsescu a trimis marţi Parlamentului, spre reexaminare, modificările la Legea privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane, semnalând că se introduce o agravantă pentru infracţiunea de trafic de minori, dar pentru care se prevede o pedeapsă mai mică decât la forma simplă.

Şeful statului a trimis înapoi în Parlament Legea pentru modificarea şi completarea Legii 678/2001 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane, act normativ care prevede îmbunătăţirea şi extinderea cadrului instituţional referitor la prevenirea şi combaterea traficului de persoane.

Preşedintele arată, în motivarea cererii de reexaminare, că în noul act normativ se introduce pentru infracţiunea de trafic de minori o agravantă pentru care prevede aplicarea unei pedepse mai mici decât la infracţiunea în formă simplă.

"În condiţiile în care potrivit principiilor de drept penal formele agravante se pedepsesc mai aspru decât cele simple, considerăm că legiuitorul trebuie să aibă în vedere că săvârşirea infracţiunii de trafic de minori de către un membru de familie nu poate fi pedepsită mai uşor decât aceeaşi infracţiune în forma simplă. O asemenea faptă săvârşită de către un membru de familie denotă un pericol social mai mare deoarece victima, bazându-se pe afecţiunea presupusă a autorului, nu este avizată despre intenţiile acestuia şi nu ia măsuri de apărare ceea ce poate să înlesnească comiterea infracţiunii", se arată în cererea înaintată de preşedinte Parlamentului.

Potrivit dispoziţiilor art. 13 din Legea nr. 678/2001: "(1) Recrutarea, transportarea, transferarea, găzduirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia, constituie infracţiunea de trafic de minori şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 ani la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) este săvârşită prin ameninţare, violenţă sau alte forme de constrângere, prin răpire, fraudă ori înşelăciune, abuz de autoritate sau profitând de imposibilitatea minorului de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau prin oferirea, darea, acceptarea ori primirea de bani sau de alte foloase pentru obţinerea consimţământului persoanei care are autoritate asupra minorului, pedeapsa este închisoare de la 7 ani la 18 ani şi interzicerea unor drepturi.
(3) Daca faptele prevăzute la alin. (1) si (2) sunt săvârşite în condiţiile prevăzute la art. 12 alin. (2), pedeapsa este închisoare de la 7 ani la 18 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul prevăzut la alin. (1), şi închisoare de la 10 ani la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul prevăzut la alin. (2)".

Legea aflată la promulgare introduce la articolul 13, după alineatul (3) un nou alineat cu următorul cuprins:"(31) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) sunt săvârşite de către un membru de familie, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul prevăzut la alin. (1), şi închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul prevăzut la alin. (2)."