MENIU

Băsescu către PNL: Sunt de acord să discutăm şi în continuare un independent, dar nu un nume impus

Foto: NewsIn

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la începutul consultărilor cu liderii PNL, că este de acord să discute şi în continuare varianta unui premier independent, dar nu agreează ca acesta să-i fie impus, în timp ce liderul PNL Crin Antonescu i-a cerut soluţii "echilibrate şi raţionale".

"Ei, iar n-avem Guvern!", i-a întâmpinat şeful statului pe liberali. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a luat cuvântul, amintind că la începutul crizei politice, şeful statului a afirmat că o majoritate se verifică în Parlament. "Eu cred că (majoritatea - n.r.) s-a verificat în fel şi chip şi de-aia propunerea noastră e aceeaşi", a declarat liderul liberal, fără să mai pronunţe numele Klaus Johannis.

El a ţinut să accentueze că nu este vorba de a-i impune preşedintelui, ci de a insista pe lângă el "pentru o soluţie raţională, echilibrată, care răspunde nevoilor acestui moment".

Şeful statului a ţinut să intervină şi să-i spună lui Antonescu că este de acord cu găsirea unor soluţii raţionale şi echilibrate, punctând că tocmai de aceea a venit cu varianta Lucian Croitoru. "Aţi dorit - cei care v-aţi constituit într-o majoritate ad-hoc, majoritatea de la Grivco - un independent, am propus majorităţii un independent: Croitoru, un om care putea discuta imediat cu Fondul, o soluţie care mie mi s-a părut absolut corectă, şi nu una politicianistă. Era bine dacă acceptaţi un independent şi eram la jumătatea drumului. Dvs vreţi o soluţie dictată, o înţelegere între oameni în care eu nu am încredere", a argumentat Băsescu. 

"Dumneavoastră aţi venit să impuneţi un nume. Asta mi se pare partea în neregulă în toată abordarea dvs şi sunt de acord să discutăm şi în continuare un independent", a mai afirmat Băsescu.

Crin Antonescu a ţinut să-i dea replica preşedintelui. "Coaliţia respectivă sau majoritatea respectivă - dvs o puteţi numi de la Grivco -, eu n-o numesc de la Grivco şi nu am nicio legătură cu Grivco. Şi-n felul ăsta, aşa... anecdotic, putem să facem şi noi tot felul de glume. Nu cred că e cazul. Apropo de faptul că aveţi încredere în cei care compun sau în partidele respective... Uneori decidem pe bază de încredere, alteori avem încredere, n-avem încredere, ne plac sau nu partenerii... Poate că nici eu n-am încredere în dvs şi n-am, cu tot respectul", a comentat Antonescu.

"Nici eu nu am deloc în dvs", i-a răspuns Băsescu. "Ştiu!", a continuat Antonescu, adăugând însă că trebuie purtată o discuţie la nivel instituţional.

Din delegaţia PNL la Cotroceni au făcut parte Crin Antonescu, Romeo Stavarache şi Radu Stroe.