MENIU

Băsescu către CSM: O reformă reală a sistemului judiciar nu se realizează numai prin presiuni din exterior

Foto: gandul.info

Nu se poate realiza o reformă reală în Justiţie numai prin presiuni exercitate din exterior, ci numai în măsura în care este dorită de cei din interior, a declarat, vineri, preşedintele Traian Băsescu.

"Nu cred că se poate realiza o reformă reală a sistemului judiciar numai prin presiuni exercitate din exterior. Succesul oricărui proces de reformă depinde de gradul în care reforma este înţeleasă şi dorită de cei din interior. Oricât de bine intenţionate ar fi acţiunile factorilor exteriori, fără coparticiparea reală şi efectivă a celor chemaţi să pună în practică aceste măsuri nu se poate ajunge la rezultatul dorit", a declarat şeful statului, în cadrul alocuţiunii rostite cu ocazia participării la ceremonia de sărbătorire a 100 de ani de la înfiinţarea Consiliului Superior al Magistraturii şi la cea de-a 7-a reuniune a Adunării Generale a Reţelei Europene a Consiliilor de Justiţie.

Băsescu a arătat că, în acest moment, România se află în faţa unui mecanism de cooperare şi verificarea din partea CE în ceea ce priveşte alinierea justiţiei române la justiţia statelor membre UE, "realitate care ne arată întârzierile şi deficienţele sistemului Justiţiei din România".

Preşedintele a amintit şi de adoptarea noului parchet legislativ privind Codurile juridice, arătând că judecătorul nu este "deţinătorul adevărului absolut".

"Acolo unde legea este strâmbă, ea trebuie îndreptată, dar acest lucru nu îl face judecătorul. Suntem într-un proces de reformare a legislaţiei pentru a o adapta noilor realităţi sociale. Dreptul trebuie să corespundă societăţii. Adoptarea noilor Coduri sper să conducă la acest deziderat", a susţinut preşedintele României.

Înainte de a părăsi Palatul Parlamentului, Băsescu a ţinut să înconjoare sala în care se desfăşoară lucrările Adunării Generale a Reţelei Europene a Consiliilor de Justiţie în semn de respect pentru fiecare dintre judecătorii şi procurorii prezenţi, din ţară şi din străinătate.

Mai multe articole despre:
justiţie magistraţi Traian Băsescu CSM Centenar