MENIU

Băsescu a decorat nava-şcoală Mircea, la 70 de ani de la intrarea ei în serviciul Marinei Române

Foto: NewsIn

Preşedintele Traian Băsescu a decorat, pe 25 august, pavilionul navei şcoală Mircea cu ordinul Virtutea Militară în grad de cavaler pe timp de pace, în anul în care s-au împlinit 70 de ani de la intrarea ei în serviciul Marinei Române.

"Gestul pe care l-am făcut este un gest de recunoştinţă al naţiunii române faţă de nava şcoală Micea, al meu faţă de nava şcoală Mircea şi faţă de cei care m-au ajutat să învăţ tainele meseriei de marinar. Vă asigur că am avut o mare surpriză aflând că, în 70 de ani de existenţă, nava şcoală Mircea nu a fost decorată. Probabil  o neglijenţă a timpului şi nu a oamenilor politici de care depindea acest lucru", a spus Băsescu.

"Am vrut să fac o reparaţie propriei mele memorii şi o reparaţie pe care nava şcoală Mircea o merita din partea tuturor celor care până acum puteau să-şi amintească că există un spirit materializat într-o navă, care se numeşte spiritul Mircea, generat de şcoala navă Mircea", a adăugat preşedintele.

Traian Băsescu le-a mai spus membrilor echipajului şi studenţilor că nava şcoală Mircea este o şcoală de clădit caractere.

"Aţi efectuat un marş de peste o sută de zile şi ceea ce eu ştiu din ce am trăit la bordul navei Mircea este că v-aţi întors cu altfel de oameni din acest voiaj. Cu certitudine, nava şcoală Mircea este cea mai înaltă şcoală de călit caractere. Plecaţi în voiaj cu nişte civili şi vă întoarceţi cu bărbaţi ai mării. A fost un voiaj care a pus pecetea pe carierele a peste o mie de viitori marinari", a afirmat preşedintele.

Băsescu a mai spus că voiajul pe Mircea este cel mai dur pe care îl face un marinar în viaţa sa. "Din experienţă vă spun că, indiferent care au fost situaţiile prin care am trecut ca ofiţer sau comandant de navă, cele mai dure experienţe au fost tot la bordul navei şcoală Mircea", a susţinut Băsescu.

Nava şcoală Mircea a împlinit în acest an 70 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Române. Bricul s-a întors marţi din marşul anual de instruire practică început în luna aprilie. La bordul său s-au aflat 192 de persoane. 65 sunt studenţi ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", 38 elevi la Şcoala Militară de Maiştri "Amiral Ion Murgescu", doi au fost cadeţi din Turcia, iar restul membri ai echipajului. Printre aceştia s-au aflat şi şase fete.

Mai multe articole despre:
şcoală Traian Băsescu Constanţa navă