Băsescu a cerut firmelor străine să nu mai blocheze proiectele europene
Avertisment dur al preşedintelui României la adresa oamenilor de afaceri străini. Traian Băsescu le-a cerut acestora să nu mai blocheze proiectele derulate cu bani europeni. În caz contrar, statul va lua măsuri dure.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că există firme străine care contestă atribuirea de contracte în infrastructură altor competitori, cu scopul de a bloca proiectele şi a forţa câştigătorul să le cedeze o parte din valoarea contractelor, el numind acest fenomen "balcanizare".
Preşedintele a declarat că Guvernul are în vedere aprobarea unui act normativ prin care să interzică desfăşurarea afacerilor pe teritoriul României a companiilor care nu câştigă contestaţiile depuse.
Potrivit şefului statului, absorbţia banilor europeni a intrat în linie dreaptă, Traian Băsescu dând asigurări că toţi banii nerambursabili vor fi cheltuiţi de România.
"Nu mai am teama faptului că nu vom utiliza banii europeni până în 2015, când trebuie să epuizăm sumele alocate de Uniunea Europeană României pentru exerciţiul bugetar 2007-2013. Vă asigur că se vor cheltui aceşti bani, am făcut împreună cu Guvernul, mi s-a prezentat evaluarea, stadiul proiectelor, se vor cheltui aceşti bani, ceea ce înseamnă că în anii următori infrastructura va merge pe un drum bun de modernizare", a spus şeful statului, prezent la Forumul Economic Român.
Preşedintele a ţinut să le mulţumească investitorilor străini care au adus în România 55 miliarde euro, însă a dorit să transmită şi o avertizare firmelor occidentale care se ocupă de lucrări în infrastructură. "Vreau să transmit un mesaj, niciunul dintre cei cărora le transmit mesajul nu se află în sală, dar se produce un fenomen incredibil care ne blochează şi acest fenomen se numeşte contestaţia. Cred că România este singura ţară în care mari firme implicate în lucrări de infrastructură îşi permit aşa ceva", a arătat preşedintele.
"Este un parteneriat public-privat de 1,6 miliarde de euro câştigat de o firmă. Sigur că firma a doua, tot o firma cu mare tradiţie în Europa de Vest a făcut o contestaţie - contestaţia înseamnă să ne judecăm în trei instanţe - deşi vă pot asigura că a fost corect desemnat câştigătorul. Acesta este doar un exemplu, dar avem sute de astfel de exemple. Proiecte cu bani europeni câştigate de firme occidentale - pentru că firmele româneşti nu îndeplinesc condiţia să participe la aceste licitaţii, nu este nicio firmă românească care a construit 500 de kilometri de autostradă, noi n-avem cu toţii decât 200 şi ceva. Aici pe banii europeni se bat marile firme europene, dar şi la proiecte de 50 de kilometri avem acelaşi fenomen", a exemplificat preşedintele, evitând să nominalizeze concret firmele care s-ar afla în situaţia pe care a prezentat-o.
Preşedintele a subliniat că ştie care este motivul acestui gen de demers- contestaţia este utilizată de firme ca o modalitate de a se înţelege cu câştigătorul proiectului. "OK, ai câştigat tu, dar dacă îmi dai 5% din valoarea contractului renunţ la contestaţie", a arătat Băsescu mecanismul care se află în spatele contestaţiei.
"Apelul meu ar fi: nu ne obligaţi să luăm măsuri severe de genul: dacă ai făcut contestaţie şi ai pierdut nu mai poţi lucra pe piaţa românească, înseamnă că ai vrut să blochezi proiectul. Este ceea ce pregătim în momentul de faţă, o reacţie a statului la balcanizarea firmelor occidentale care lucrează în România", a avertizat preşedintele, încheindu-şi intervenţia făcând un apel la firmele occidentale- "Vă rugăm, rămâneţi occidentali!".