MENIU

Barroso i-a transmis lui Băsescu un mesaj extrem de dur privind comisarul european, susţine Boştinaru

Foto: news.xinhuanet.com

România este nepermis de mult întârziată în ceea ce priveşte candidaturile pentru portofoliul de comisar european, iar acest mesaj "extrem de sever" i-a fost transmis personal preşedintelui Băsescu de către preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat europarlamentarul PSD Victor Boştinaru.

Departamentul pentru Afaceri Europene şi Biroul de Informare al Parlamentului European a organizat vineri o dezbatere pe teme europene cu trei dintre reprezentanţii României în Parlamentul European, Adriana Ţicău (PSD) şi Victor Boştinaru (PSD), europarlamentari ai Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, precum şi Sebastian Bodu (PDL), membru al Grupului Partidului Popular European (PPE).

Unul dintre principalele subiecte a fost obţinerea de către România a unui portofoliu consistent în viitoarea Comisie Europeană, în condiţiile în care, potrivit presei irlandeze, Franţa a anunţat joi că nu mai sprijină România pentru portofoliul Agriculturii, iar criza politică internă pare să slăbească şi mai mult şansele României în acest sens.

Victor Boştinaru a evidenţiat punctele slabe în strategia de negociere a României

"România a gestionat extrem, extrem de prost acest dosar, pornind chiar de la publicitatea pe care a făcut-o în jurul unei singure candidaturi, în condiţiile în care orice stat membru merge cu un pachet de două-trei portofolii şi un pachet de doi-trei candidaţi absolut relevanţi, nu doar tehnicieni. Un comisar, deşi are o responsabilitate concretă, el mai adesea ia în final decizii politice şi dacă nu ai în spate un grup politic european mare va fi dificil să obţii un sprijin pentru un proiect european, nu unul naţional. Aici nu vorbesc de faptul că un comisar român va strânge cu grebla bani europeni şi îi va aduce la Bucureşti. E o naivitate", a atras atenţia eurodeputatul.

Boştinaru: Toate celelalte 26 de state au negociat din ianuarie şi sunt informal în faza finală a acestor negocieri

"România a ajuns într-un impas, iar prietena noastră Franţa, din păcate, din motive oneste, atunci când a declarat sprijinul pentru candidatul pentru agricultură mă tem că a închis definitv dosarul candidaturii domnului Cioloş pentru că exact acest lucru....Parafrazându-l pe preşedintele Chirac, Bulgaria şi România tocmai au ratat ocazia de a tăcea şi cred că acelaşi lucru trebuia şi acum spus", a continuat deputatul european.

În plus, Boştinaru a evidenţiat şi întârzierea în care se află România. "Toate celelalte 26 de state au negociat din ianuarie şi sunt informal în faza finală a acestor negocieri (...). România este nepermis de mult întârziată. Acest mesaj extrem de sever i-a fost transmis personal preşedintelui Băsescu de către preşedintele CE, Jose Manuel Barroso", a spus europarlamentarul PSD.

Sebastian Bodu, deputat european din partea PD-L, a atenţionat asupra confuziei generale care există

"Toată lumea negociază cu toată lumea şi nu se ştiu portofoliile. Încă nu s-au desemnat portofoliile. Negociem pentru ce?! Că nu ştim. Multilingvismul se pare că va dispărea, din fericire", a declarat Bodu.

"Adriana Ţicău şi cu mine am fost la o întâlnire cu Barroso la care ne-a spus cam ce gândeşte domnia sa cu privire la componenţa noii Comisii. Aş vrea să spun că România nu şi-a jucat încă cartea şi nimeni nu cred că a făcut acest lucru. Aşteptăm să vedem mai întâi componenţa Comisiei, după care vom putea desemna comisarii şi va veni fiecare în Parlamentul European cu proiecte. (...). În general comsarii sunt politici, nu sunt specialişti", a mai precizat eurodeputatul PPE.

Europarlamentarul Adrian Ţicău (PSD) a atras satenţia că un portofoliu cu influenţă ar permite României "să ardă etapele şi să recupereze timpul pierdut". "Pentru România este important să avem un portofoliu cu influenţă, pentru că suntem a şaptea mare ţară europeană. Este necesar şi să învăţăm, pentru că alte ţări au o experienţă de 50 de ani în ceea ce priveşte procedurile europene, instrumentele. Unele ţări au creat instrumente, ştiu să le modifice, să le aplice sau să nu le aplice când o anumită situaţie o cere", a evidenţiat Ţicău.