MENIU

Barack Obama l-a ales oficial pe Leon Panetta pentru funcţia de director CIA

Foto: wikimedia.org

Preşedintele ales Barack Obama l-a ales astăzi în funcţia de director CIA pe Leon Panetta, fostul secretar general al Casei Albe în perioada lui Bill Clinton, relatează AFP.

Panetta este cunoscut mai degrabă drept un expert în probleme bugetare, care a ţinut sub control deficitul bugetar al Casei Albe şi care, timp de 16 ani, a lucrat pentru un congresman de California. El a fost membru al Grupului de Studiu pentru Irak, o comisie însărcinată cu evaluarea războiului din Irak şi cu găsirea unei metode pentru a-i pune capăt. Recomandarea sa - o retragere treptată a trupelor - a fost ignorată de administraţia Bush, care a preferat să suplimenteze numărul militarilor desfăşuraţi în acest teatru de operaţiuni.

Mai mulţi experţi în serviciile de informaţii sunt de părere că experienţa lui Panetta privind modul de funcţionare a administraţiei şi corectitudinea sa recunoscută se vor dovedi preţioase.

Panetta îi va urma la conducerea CIA lui Michael Hayden, care a fost criticat de unii democraţi şi de organizaţiile care militează pentru drepturile omului pentru că a apărat practicile administraţiei Bush din cadrul războiului împotriva terorismului. Hayden a încercat să refacă stabilitatea agenţiei de spionaj.

Influenţa directorului CIA nu mai este, însă, la fel de puternică după crearea, în 2004, a funcţiei de director al comunităţii de informaţii, care înglobează toate serviciile de spionaj americane.

În plus, Barack Obama l-a ales pe amiralul în retragere Dennis Blair pentru a ocupa funcţia de director naţional pentru informaţii.

Blair este fost comandant al armatei americane pentru regiunea Pacific. În timpul carierei sale de 34 de ani în Marină, Blair a fost şi director asociat al CIA în probleme militare. Până anul trecut, el a fost preşedintele Institutului de analiză în domeniul apărării, organizaţie nonprofit care redactează analize pentru guvernul federal. El ar fi demisionat din această funcţie pe fondul acuzaţiilor de conflict de interese.

Actualul titular funcţiei de director al serviciilor naţionale de informaţii, Michael McConnell, semnalase că ar fi dispus să îşi continue activitatea după intrarea în funcţie a noii administraţii, dar democraţi influenţi au insistat pentru ca CIA şi întreaga comunitate de informaţii să aibă o nouă conducere.