MENIU

Bancherii: supraimpozitarea profitului accelerează fuga banilor din ţară

Foto: unclaimedmoney.org

Guvernul Boc ameninţă bancherii cu supraimpozitarea profitului dacă retrag liniile de finanţare acordate filialelor din România, însă reprezentanţii BNR calmează spiritele şi susţin că o astfel de penalizare, de tip "Robin Hood", nu va fi aplicată.

Aceste replici au avut loc în momentul în care bancherii care conduc cele mai mari instituţii de credit de pe piaţa locală se aflau în discuţii, la Bruxelles, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi cei ai Comisiei Europene, în legatură cu majorarea capitalului social şi susţinerea cu fonduri a business-urilor din România.

Contactaţi de Business Standard, oficialii BNR au declarat că supraimpozitarea nu ar face decât să accelereze fuga capitalurilor din România. "Aşa ceva nu este posibil. Poţi să adopţi o măsură de acest fel şi să schimbi comportamentul în sens contrar; să nu mai primeşti niciun ban. Piaţa este bazată pe anticipaţii, iar dacă laşi să se întrevadă că intenţionezi să adopţi măsuri de acest fel, nu este bine", au declarat oficialii BNR.

Bancherii sunt contrariaţi de măsura gândită de Executiv şi susţin că aceasta nu va stimula activitatea pe piaţa locală, mai ales că, după primul trimestru, băncile au înregistrat o pierdere cumulată de 50 milioane euro.

Citeşte în continuare în Business Standard.