Bancherii creditează Prima Casă de la 5,5% în euro şi 13% în lei
Ofertele indicative privind dobânzile anuale efective depuse de peste 20 de bănci pentru programul "Prima Casă" variază între 5,5% şi 14% la euro, respectiv între 13% şi 23% la lei, au declarat miercuri surse guvernamentale.
Totodată, premierul Emil Boc a anunţat, tot miercuri, că dobanda va fi variabilă, depinzând de la bancă la bancă. "Dobânzile se vor stabili în urma finalizării actului normativ, bazat pe ceea ce băncile ne-au trimis nouă, iar de acolo noi vom selecta cele mai bune condiţii pe care le vom pune în HG, în care vom aproba normele metodologice", a declarat Boc.
Potrivit surselor, la ofertele în euro, toate ratele sunt calculate în funcţie de EURIBOR la 3, 6 sau 12 luni, la care se adaugă o marjă fixă, iar dobânzile anuale efective pornesc de la aproximativ 5,5% până la aproape 14%. Aceeaşi formulă este urmată şi la ofertele indicative pentru creditele în lei, respectiv ROBOR plus o marjă fixă, astfel că DAE variază între aproximativ 13%, până la sub 23%.
Băncile care au propus oferte cu cele mai scazute costuri în euro au fost BRD şi Alpha Bank, iar pentru lei, cea mai bună ofertă indicativă a fost propusă de CEC Bank. Pe de altă parte, preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a declarat ieri că dobânda la creditul pentru programul "Prima Casă" ar trebui să fie cât mai redusă, pentru a fi accesibilă clienţilor, un nivel rezonabil al acesteia fiind dobânda la care se împrumută statul român plus un punct procentual.