Avocaţii au susţinut, în instanţă, că Becali nu ar fi fost anunţat de procurori că este urmărit penal
Avocaţii lui Gigi Becali au susţinut, în faţa instanţei, că finanţatorului Stelei nu ar fi fost anunţat de începerea urmăririi penale pe numele său, declanşată pe 31 martie, ei acuzând că lui Becali i-ar fi fost încălcat şi dreptul de a avea un apărător.
Potrivit lui Gheorghiţă Mateuţ, procurorii au început urmărirea penală in rem pe 4 februarie în acest dosar, iar pe numele inculpaţilor abia pe 31 martie.
Mateuţ a mai spus că lui Becali i s-ar fi încălcat dreptul la avocat, pentru că ar fi cerut să facă declaraţii în faţa unui apărător, iar anchetatorii ar fi notat că acesta nu vrea să facă declaraţii.
Cererea de recuzare a magistraţilor care judecă recursul privind arestarea lui Gigi Becali, făcută de avocaţii finanţatorului Stelei, a fost respinsă, astfel încât procesul a fost reluat cu aceiaşi trei judecători.
Avocaţii au cerut recuzarea judecătorilor, pe motiv că nu li s-a permis să vadă înregistrările de la barul din Pipera luate, duminică, din telefonul unui inculpat. Avocaţii s-au mai plâns că nu au fost scoşi din sală lucrătorii SPIR.
Becali a spus, înainte de pronunţare, că nu l-au obosit trei zile în arest cât l-a obosit o oră din meciul Stelei. Când a fost adus în sală, patronul Stelei s-a urcat cu picioarele pe banca din boxa acuzaţilor pentru a se uita în încăpere.
Cătălin Dancu, avocatul lui Gigi Becali, a declarat, luni, după suspendarea procesului, că noile probe depus la dosar, duminică, nu sunt verificate şi s-a cerut înlăturarea acestora. "Aceste înscrisuri noi privesc CD-uri sigilate cu fotografii şi interceptări de voce, pe listing de convorbiri telefonice care apar aduse la dosar, făcute în 5 aprilie 2009 şi încuviinţate de aceeaşi judecătoare de la fond pentru a fi ataşate dosarului cauzei. Am cerut toţi avocaţii ca acestea să fie înlăturate, pe de o parte, pentru că nu au fost suspuse controlului cercetării judecătoreşti la momentul luării măsurii arestării preventive în fond. Doi, pentru că nu cunoaşte conţinutul acestor CD-uri şi nu putem să dăm veridicitate unor astfel de documente", a afirmat Dancu.
Cătălin Dancu a precizat că a cerut timp pentru studierea probelor. Avocatul a mai afirmat că vrea să vadă înregistrările video propriu-zise şi nu doar transcrierile acestora.
Procurorii bucureşteni au făcut, duminică, de la ora 16.00, o percheziţie informatică asupra telefonului mobil al unuia din bodyguarzii lui Gigi Becali, Ştefan Dediu, mobil din care au salvat mai multe filme făcute în barul din Pipera pentru care Becali şi ceilalţi au ajuns după gratii.
Avocaţii au depus, săptămâna trecută, o înregistrare de 18 secunde făcută în barul din Pipera, dar instanţa nu a luat-o în considerare, pe motiv că nu este concludentă.
Acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de lipsire de libertate în mod ilegal, Gigi Becali a fost, apoi, arestat preventiv, vineri, 3 aprilie, de către magistraţii Judecătoriei Sectorului 1.
Judecătoria Sectorului 1 motivează decizia de arestare a lui Gigi Becali prin faptul că finanţatorul Stelei este recunoscut în unele medii drept formator de opinie şi multe dintre conduitele acestuia sunt exemplu de urmat, documentul făcând referire şi la faptul că Becali este un om credincios.
"În prezenta cauză, gravitatea deosebită a faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor poate fi suficientă pentru a contura aprecierea că aceştia prezintă pericol pentru ordinea publică", se arată în motivare.
Potrivit acesteia, chiar dacă s-ar proba în mod cert că părţile vătămate au furat maşina lui Becali, "nu este de conceput într-o societate democratică cu reguli de conduită şi convienţuire clară să se recurgă la proceduri judiciare paralele care nu au nicio legătură cu ordinea şi statul de drept, ci intră în sfera ilicitului penal."