Avionul Air France prăbuşit în Atlantic nu a fost distrus în zbor
Biroul de anchete şi analize, BEA, care se ocupă de ancheta tehnică asupra accidentului avionului Airbus A330, care a dispărut între Rio de Janeiro şi Paris, a spus joi că "avionul nu a fost distrus în zbor".
BEA a mai spus că sondele pentru măsurarea vitezei, "sondele Pitot", ar putea constitui un element, dar că ancheta nu indică, deocamdată, că ele ar fi provocat prăbuşirea.
"Avionul nu a fost distrus în zbor", a declarat Alain Bouillard, responsabil pentru anchete al BEA. "Avionul pare să fi lovit suprafaţa apei în linie de zbor, cu o puternică acceleraţie verticală", a adăugat el, prezentând un raport de etapă. Acest lucru înseamnă că aparatul a atins suprafaţa apei cu partea de jos a fuselajului, iar puternica acceleraţie verticală ar putea fi consecinţa impactului aparatului cu suprafaţa apei.
Nu a fost găsită nicio vestă de salvare umflată. "Lipsa vestelor de salvare umflate arată că pasagerii nu erau pregătiţi de o amerizare", a spus ofcialul.
Incriminate de către sindicatele piloţilor Air France, sondele de viteză nu pot fi, în acest stadiu, considerate ca aflându-se la originea catastrofei.
Primele elemente ale anchetei, la câteva zile după dramă, au ilustrat "incoerenţe" în măsurarea vitezei, ceea ce a incriminat sondele Pitot. Mai multe incidente tehnice ce au implicat sonde Pitot la avioane A330 Air France au fost înregistrate în ultimii ani.
De la 6 iunie au fost găsite 640 de elemente ale avionului.
BEA a mai spus că nu are deocamdată rezultatul autopsiilor efectuate în Brazilia asupra cadavrelor găsite.