MENIU

Atentatul de la Jakarta a fost atribuit mişcării islamiste Jemaah Islamiyah

Foto: Realitatea TV

Nouă morţi, printre care şi cei doi atentatori, şi 62 de răniţi, dintre care 53 au fost spitalizaţi. Acesta este ultimul bilanţ al atentatelor cu bombă comise joi la hotelurile Marriott şi Ritz-Carlton din Jakarta. Deşi atentatele nu au fost revendicate, autorităţile au deja o pistă. Indiciile duc la mişcarea islamistă Jemaah Islamiyah , afiliată reţelei teroriste al-Qaida.

În spatele atacului s-ar afla Noordin Top, un malaezian căutat de autorităţile de la Kuala Lumpur. Dezvăluirea a venit din partea unui fost lider al organizaţiei Jemaah Islamiyah, devenit informator al poliţiei.

În urma percheziţiei camerei din hotelul Marrriott, unde se presupune că s-au cazat atentatorii, anchetatorii au descoperit un jurnal, un telefon mobil şi o bombă încorporată într-un laptop. Poliţiştii au mai aflat că Noordin s-a înscris în registrul de la recepţie cu numele său real şi a plătit cazarea cu bani cash.

Nu este pentru prima dată când organizaţiile afiliate al-Qaida comit atentate în Indonezia. În 2003, 12 oameni au fost ucişi tot la hotelul Marriott, iar în 2005 un triplu atentat cu bombă a făcut 20 de victime în Bali.

Cel mai sângeros atentat a fost însă cel din Bali, din octombrie 2002, soldat cu peste 200 de morţi, majoritatea turişti străini. Cinci dintre cele şapte victime ale atentatului de joi au fost identificate. E vorba de trei australieni, un neozeelandez şi un indonezian. 17 dintre cei răniţi sunt turişti străini. Cei mai expuşi sunt australienii, care călătoresc în număr mare în Asia de Sud-Est.

Mai multe articole despre:
terorişti bombă Jakarta atentate turişti