MENIU

Astăzi se stabileşte când se vor discuta în Plen legea pensiilor, moţiunea PNL-UDMR şi referendumul pentru unicameral

Conducerile celor două Camere se reunesc în această dimineaţă să decidă când se vor discuta în plen trei subiecte importante: moţiunea de cenzură a PNL, asumarea răspunderii guvernului pe legea pensiilor şi referendumul convocat de preşedinte pentru Parlamentul unicameral.

Declaraţiile politice belicoase de marţi fac obiectul ordinii în care cele trei subiecte de pe ordinea zi vor fi discutate în Parlament.

Camerele reunite ale Parlamentului discută, astăzi, în şedinţa de la ora 9.30 despre asumarea răspunderii Guvernului pe legea pensiilor, despre referendumul pentru Parlament unicameral propus de preşedintele Traian Băsescu şi despre moţiunea de cenzură "11 împotriva României", iniţiată de PNL şi UDMR şi susţinută, neoficial încă, de PSD.

Ordinea în care aceste trei subiecte importante vor fi discutate în Parlament a devenit subiect de dispute politice şi declaraţii belicoase.

Astfel, membrii PSD şi PNL din Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului intenţionează să amâne chestiunea avizării propunerii de referendum făcute de preşedintele Traian Băsescu, astfel încât să blocheze organizarea acestuia la 22 noiembrie, au declarat surse parlamentare pentru NewsIn. În şedinţa Birourilor reunite de astăzi ar urma să fie discutată solicitarea de organizare a unui referendum transmisă de şeful statului pentru ziua în care este organizat primul tur al alegerilor prezidenţiale, chestiune pe care social-democraţii şi liberalii doresc să o blocheze.

În ce priveşte asumarea răsunderii Guvernului pe legea Pensiilor, procedura asumării trebuie să urmeze următorii paşi:

- Parlamentul stabileşte când îşi va asuma Guvernul răspunderea;
- Propunerile parlamentarilor sunt analizate de Guvern;
- Cabinetul Boc îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului;
- Parlamentarii pot depune o moţiune de cenzură în trei zile;
- Dacă moţiunea pică, legea pensiilor este considerată adoptată;
- Dacă moţiunea este adoptată, Guvernul este demis.

"Procedura firească este ca mai întâi premierul Emil Boc să vină în faţa Parlamentului să angajeze răspunderea Cabinetului pe care îl conduce pentru proiectul de Lege unică a pensiilor. El a trimis scrisoarea înainte ca PNL să depună moţiunea de cenzură, aşa că solicitarea sa trebuie luată prima în calcul", a declarat liderul deputaţilor PD-L, Mircea Toader. Acesta a susţinut că discutarea anunţului asumării pe legea pensiilor este prioritară faţă de moţiunea PNL-UDMR împotriva Guvernului, deoarece asumarea a fost anunţată public prima.

Pe de altă parte liberalii sunt de părere că în Parlament trebuie dezbătută şi votată întâi moţiunea de cenzură şi abia apoi Cabinetul Boc II, în situaţia în care nu va fi răsturnat, poate să-şi angajeze răspunderea pe Legea pensiilor. 

Mai multe articole despre:
parlament PNL PSD referendum moţiune Legea pensiilor PD-L