MENIU

Astăzi moldovenii sunt chemaţi la urne pentru alegerile legislative

Foto: Realitatea TV

Cei 2 milioane şi jumătate de moldoveni cu drept de vot vor fi chemaţi la urne pentru a-şi alege un nou Parlament, care la rândul său îl va numi pe viitorul preşedinte al ţării. Vineri, în ultima zi de campanie electorală, partidele s-au axat pe analizarea şanselor şi pe discutarea eventualelor alianţe.

Moldovenii încep saptamâna viitoare cu un nou Parlament, care îl va alege pe viitorul preşedinte. Vladimir Voronin a avut deja două mandate şi nu mai poate candida. În războiul declaraţiilor electorale, opozitia a spus că moldovenii au de ales între modelul Obama si modelul Mugabe, preşedintele din Zimbabwe.

Potrivit sondajelor, comuniştii au convins 35% dintre alegatori. După redistribuire ar putea obţine, însă, 53%. Opoziţia nu stă însă foarte bine. Partidele Liberal şi Liberal-Democrat sunt creditate, fiecare, cu puţin peste 8 procente, iar mişcarea "Moldova Noastră" se zbate să depaşească pragul electoral de 6%.

Votaţi pentru stabilitate! sau Schimbarea în bine, numai alături de Comunişti! Acestea au fost îndemnurile partidului de la putere pentru moldovenii care vor veni astăzi la urne. Partidul Comuniştilor condus de preşedintele Moldovei Vladimir Voronin este creditat cu prima şansă în alegerile legislative, cu mult în faţa celorlalte 14 formaţiuni politice. Sondajele de opinie arată că 36 la sută din intenţiile de vot ale moldovenilor se îndreaptă către comunişti, în vreme ce principalele partide de opoziţie ar obţine fiecare câte 8 procente. Cât despre aşteptările moldovenilor de la noua guvernare.

În ultima zi a campaniei partidele de opoziţie au prezentat dovezi ale abuzurilor guvernării comuniste din ultimii opt ani şi au chemat alegătorii la vot pentru a aduce schimbarea democratică. Una din cele mai spectaculoase acţiuni a fost lansarea de către Partidul Liberal Democrat din Moldova a unui volum de 765 de pagini numit „Dosarul guvernării comuniste. Volumul I”, în care au fost culese documente şi probe ce demonstrează abuzurile. 

Toate partidele promit să integreze Republica Moldova în Uniunea
Europeană, considerată, de altfel, un fel de colac de salvare, mai ales că şi dincolo de Prut se simte criza.

A fost o campanie electorala agitata în Republica Moldova, cu practici importate parcă din România. Promisiuni fanteziste, acuzatii grave, sloganuri îndraznete. Un exemplu: daca ies iar Komo, eu mă duc în Togo. Komo sunt, bineînteles, comuniştii. Din Chisinau, pt RTV, Adriana Matei şi Emil Moldoveanu.

Mai multe articole despre:
alegeri campanie Moldova Chişinău partide politice