MENIU

Aselenizarea nu a fost un eveniment lipsit de controverse. Citeşte aici despre teoria conspiraţiei

Foto: cosmosmagazine.com

Momentul istoric al aselenizării a dus cu sine şi o avalanşă de teorii ale conspiraţiei. Mai ales în ultimii ani, au apărut voci potrivit cărora primii paşi pe Lună au fost "regizaţi" într-o bază militară americană.

Mai mult, totul ar face parte dintr-un "complot" pus la cale de guvernul de la Washington spre a-şi spori credibilitatea în lume şi mai ales pentru a-şi consolida poziţia dominantă în detrimentul rivalei de atunci, Uniunea Sovietică.

Una din teoriile conspiraţiei, avansată de mai mulţi ani, spune că cei doi astronauţi, Neil Armstrong şi Buzz Aldrin nu au păşit de fapt pe Lună, ci chiar aici, pe Pământ, şi anume în Deşertul Nevada. Contestatarii autenticităţii evenimentului au şi argumente. De exemplu, de ce în nici una dintre fotografiile făcute în timpul misiunii Apollo 11 nu se văd stelele? Apoi, cum se face că steagul american reuşeşte să fluture, atâta timp cât pe Lună nu există aer, deci nu pot exista nici curenţi?

Dacă fotografiile ar fi fost făcute, într-adevăr, pe Lună, unde Soarele e singura sursă de lumină, umbrele obiectelor ar fi fost paralele, nu divergente sau convergente, cum apar în unele imagini. Până şi urmele lăsate de astronauţi pe solul lunar au fost puse sub semnul îndoielii. Scepticii spun că acestea sunt prea clare, fapt imposibil pe suprafaţa uscată a lunii. Urme atat de bine definite nu puteau fi făcute decât în nisip ud, cred adepţii teoriei conspiraţiei.

Specialiştii NASA au încercat să demonteze punct cu punct toate aceste contestaţii. De pildă, steagul pare că flutură pentru că este montat pe tije metalice subţiri. Sau, potrivit cercetătorilor, praful lunar este similar cu praful de puşcă extrem de fin şi deci păstrează foarte bine amprentele.
Cu toate acestea, adepţii teoriei conspiraţiei persistă în ideea că americanii nu au fost pe Luna şi că totul a fost cea mai mare farsă din istoria omenirii, pusă la cale de NASA la cererea Administraţiei de la Washington.


Bart Sibrel, pentru care odiseea aselenizării este o farsă pusă la cale de guvern, este realizatorul a numeroase documentare pe această temă. În 2002, el nu a ezitat să intre în conflict cu astronautul Buzz Aldrin, cel care, alături de Neil Armstrong, a păşit pentru prima dată pe lună.

"Tu eşti cel care afirmi că ai fost pe Lună, dar în realitate nu ai fost. Ai curajul să mă numeşti ipocrit?", l-a provocat Sibrel pe Aldrin, continuând: "Eşti un laş, un mincinos şi un hoţ!".

Sibrel susţine că motoarele rachetei Saturn 5 care i-a dus acum 40 de ani pe astronauţiii misiunii Apollo 11 pe Lună nu ar fi avut suficientă putere să învingă forţa gravitaţională a Terrei: "Imaginile pe care le avem demonstrează că au simulat că au ajuns la jumătatea drumului. Asta dovedeşte că nu au ajuns până acolo. Cu echipamentul cu care îl aveau, a afirma că au părăsit orbita Pământului este ca şi cum aş afirma eu că maşina mea Volkswagen merge cu 800 de kilometri pe oră".

Nu toţi împărtăşesc teoriile lui Sibrel. William Andres, astronaut Apollo 8, a declarat. "Mie mi s-au părut foarte reale. Nu cunosc decât Apollo 8 şi nu ştiu dacă Neil şi Buzz chiar au făcut-o, dar mie mi se pare că da".