MENIU

Arhiepiscopia romano-catolică cere despăgubiri de 22 milioane de euro Ministerului Culturii

Arhiepiscopia romano-catolică din Bucureşti cere despăgubiri în valoare de 22 milioane de euro Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, pentru că nu a respectat prevederea legală privind delimitarea zonei de protecţie pe o rază de 100 m în jurul catedralei Sf. Iosif.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei au demarat procedurile juridice prin care solicită Curţii de Apel Bucureşti să oblige MCCPN fie la refacerea cadrului natural de dinainte de începerea lucrărilor de construcţie la clădirea Cathedral-Plaza, fie la repararea daunelor cauzate Arhiepiscopiei, evaluate de avocaţii săi, într-o primă fază, la suma de 22 milioane de euro.

Potrivit unor documente oficiale, din 1998, există o zonă de protecţie cu raza de 100 m, în jurul clădirii, dar această suprafaţă nu a fost delimitată pe actualele planuri urbanistice ale constructorilor Cathedral-Plaza.

În plus, ARCB solicită Judecătoriei Sectorului 1 să constate pierderea drepturilor legale de continuare a lucrărilor la Cathedral-Plaza de către reprezentanţii Milennium Building Development, ca urmare a expirării autorizaţiei de construcţie, pe data de 23 martie 2009.

Potrivit avocaţilor ARCB, Ofelia Bârsan şi Mugur Popescu, antreprenorii ar fi trebuit să depună o cerere de prelungire a autorizaţiei, după expirarea termenului vechi, dar, potrivit informaţiilor oferite de persoane avizate, acest lucru nu a mai avut loc.

Conform declaraţiei IPS dr. Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, "primarul general Băsescu a concesionat, fără licitaţie publică, o parcelă de teren fără de care proiectul nu se putea desfăşura. Urmaşul său din acelaşi partid (Adriean Videanu n.r.), promovat chiar de către predecesor, i-a călcat pe urme şi i-a concesionat, tot fără licitaţie, o nouă parcelă de teren, fără de care, la fel, proiectul nu se putea continua. [...] Investitorul a avut permanent de partea sa pe primarul Chiliman, care, într-un moment de sinceritate necenzurată, a afirmat că are dovezi incriminatoare despre modul în care a fost autorizată construirea clădirii Cathedral Plaza. Acum, însă, şi în procese, luptă mai abitir decât investitorul, pentru a-şi menţine în viaţă copilul de suflet - autorizaţia de construire, emisă nelegal. [...] Tace şi actualul primar general al capitalei, domnul Sorin Oprescu care, în vara acestui an, a afirmat în mod public, că deţine acte care dovedesc ilegalităţile construcţiei. Ministerul Culturii tace şi el, deşi i-am adresat două cereri şi am pichetat zilnic, mai bine de o lună, sediul ministerului".

În decizia Curţii de Apel Ploieşti, din 27 februarie 2009, Monseniorul Ioan Robu arată, de asemenea, că există o indicaţie referitoare la Ministerul Culturii, considerat "unicul vinovat de această situaţie".

În decizia Curţii se arată că "trimiterea, în aceste condiţii, a avizelor de către MCCPN, instituţie care era în primul rând interesată şi răspunzătoare de păstrarea nealterată a patrimoniului de cultură şi arhitectură pentru zona istorică a Bucureştiului, denotă superficialitate şi neimplicare".