MENIU

Arheologii egipteni au descoperit peste 30 de mumii la Saqqara

Foto: en.wikipedia.org

Peste 30 de mumii şi un sarcofag intact au fost descoperite de către arheologii egipteni într-o cameră mortuară cu o vechime de peste 4.000 de ani, au declarat oficiali de la Cairo.

Cu toate că sunt îngropate împreună, mumiile au fost depuse în ani diferiţi, cea mai nouă datând din secolul 7 î.C., pe când sarcofagul, făcut din calcar, este cu mult mai vechi. Cele mai multe dintre mumii se aflau în nişele din pereţii camerei mortuare, situată la 11 metri sub pământ.

Descoperirea a avut loc în apropierea piramidei de la Saqqara, una din cele mai vechi structuri mari de piatră din lume, datând din secolul 27 î.C. "Credem că este vorba despre Vechiul Regat, probabil a V-a Dinastie", a declarat arheologul Abdel Hakim Karar, referindu-se la perioada când a fost construită camera mortuară. Cea de-a V-a Dinastie a condus Egiptul între anii 2.494 î.C. şi 2.345 î.C.

Mormintele intacte sunt greu de găsit, mai ales în zone renumite pentru monumente funerare ale Egiptului Antic, precum Saqqara, care a deservit oraşul Memphis, din cauză că multe din ele au fost deja deschise de hoţii de morminte.
Mai multe articole despre:
Egipt Cairo arheologi mumii sarcofag piramidă Saqqara