MENIU

Aproape 200 de filme la Anim'est 2009, printre care şi pelicule româneşti cenzurate în comunism

Foto: www.animest.ro

Aproape 200 de filme, selecţionate din peste 600 trimise din toată lumea, vor concura la ediţia 2009 a festivalului de film de animaţie Anim'est, o secţiune specială a evenimentului fiind dedicată producţiilor româneşti cenzurate în perioada comunistă.

Ediţia de anul acesta a festivalului este prima care propune o competiţie a filmelor înscrise, acestea urmând să concureze în cadrul a şase secţiuni: lungmetraj, scurtmetraj, film românesc, film studenţesc, videoclip & advertising şi balkanimation. Din juriu vor face parte criticul de film Alex. Leo Şerban, producătorul Sacrecoeur, Guilaine Bergeret, şi elveţianul Georges Schwizgebel, un clasic al animaţiei, premiat la Cannes, Berlin şi Annecy.

În secţiunea dedicată filmelor româneşti, intitulată "20 de ani după", vor fi prezentate "Tocirea" (1985), de Radu Igazsag, "Casa" (1984), de Zeno Bogdănescu, şi "Arena" (1982), de Zoltan Szilagyi. De asemenea, în afara competiţiei vor rula filme ale animatoarei Luminiţei Cazacu, cum ar fi "Călătoriile lui Pin-Pin" (1990) şi "Condiţia Penelopei" (1976), au anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, organizatorii evenimentului, Asociaţia Este'n'est.

Anim'est are, anul acesta, cea mai consistentă ediţie de până acum, deşi contribuţiile sponsorilor la bugetul festivalului au fost mai puţin semnificative decât anii trecuţi, potrivit directorulului evenimentului, Mihai Mitrică. Invitaţii de anul acesta sunt nume răsunătoare ale animaţiei, care vor avea întâlniri de discuţii cu cei interesaţi. Printre vedetele animaţiei invitate la eveniment se numără Mike Reiss, scenaristul filmelor "Simpsons Family" şi "Ice Age 3", şi Marie Anne Fontainer, decan al facultăţii Supinforcom, una dintre cele mai mari şcoli de animaţie din lume.

Un invitat special va fi Chris Carlisle, directorul Studioului Gonzo, care va fi prezent, pe 9 şi 10 octombrie, la Cinema Union, pentru discuţii pe tema activităţii studioului. Carlisle este unul dintre producătorii filmului "Afro Samurai: Resurrection", la care au fost folosite vocile unor actori celebri, Samuel L. Jacson şi Lucy Liu, iar pe coloana sonoră au fost incluse compoziţii scrise de hip-hoper-ul RZA, cunoscut şi pentru "Ghost Dog", de Jim Jarmush.

După succesul avut în 2008 de atelierul de animaţie 2D, festivalul propune, anul acesta, un workshop condus de Caroline Nugues-Bourchat şi Marie-Rose Vella, din Belgia, care lucrează, de peste 15 ani, sub numele Zorobabel, promovând scopurile pedagogice ale animaţiei în rândul cu copiilor şi al tinerilor.

Un alt invitat este DJ-ul şi VJ-ul francez Pakito Bolino, care se va "produce" în noaptea dedicată animaţiilor horror şi bizare - "Creepy Animation Night". Mixurile şi vizualurile create de el vor fi intercalate cu alte 24 de scurtmetraje din această categorie. Pakito Bolino este cunoscut prin editura pe care a fondat-o în 1993, specializată în serigrafie, unde sunt realizate, manual, benzi desenate distribuite în tiraj redus, adevărate opere de artă vândute.

Ediţia de anul acesta a Anim'est va fi găzduită, în intervalul 2-10 octombrie, de cinematografele Patria, "Elvira Popescu", Union şi Open Air Cărtureşti.

Biletele la festival costă 10 lei, pentru o proiecţie, iar abonamentul pentru 10 filme are preţul de 80 de lei. Abonamentul Festival Pass, care permite accesul la toate evenimentele festivalului, costă 150 de lei.

Anim'est a adunat, la primele trei ediţii, peste 900 de filme, care au fost prezentate pentru 18.000 de spectatori.
Mai multe articole despre:
comunism filme animaţie Animest