MENIU

Apel disperat al aparținătorilor bolnavilor de COVID-19 către persoanele vindecate: Donați plasmă!

Apel disperat al aparținătorilor bolnavilor de COVID-19 către persoanele vindecate: Donați plasmă!

Aparținători bolnavilor de Covid-19 caută disperați donatori de plasmă! Deși avem de cinci ori mai mulți pacienti vindecați, recoltările au scăzut cu 30% față de începutul pandemiei. În plus, România nu are nici până acum un registru al donatorilor, deși au trecut șase luni de la debutul pandemiei în țara noastră, relatează Realitatea PLUS. 

Doar 671 de pacienți au donat plasmă pentru bolnavii aflați în stare critică. Un număr extrem de mic dacă ne raportăm la cei peste 35.000 de vindecați. 

Potrivit metodologiei, la nivel european, există un ghid care reglementează donarea, dar și distribuirea plasmei pentru bolnavii de coronavirus. Nu și în țara noastră, unde nu există în acest moment un astfel de document care să reglementeze oficial tratamentul cu plasmă, astfel că pot dona plasmă persoanele vindecate de Covid care au fost internate în spitale sau persoanele asimptomatice. Aceștia din urmă trebuie însă să prezinte testul pentru anticorpi, un test pe care îl fac singuri și care costă între 100 și 250 de lei.

Situația în țara noastră este una extrem de critică. În SUA, spre exemplu, peste 72.000 de pacienți infectați au beneficiat de tratamentul cu plasmă. Este vorba despre un procent de 1,2%, în vreme ce în țara noastră cifra este de 10 ori mai mică, și vorbim despre un procent de 0,012% dintre pacienții infectați cu SARS-CoV-2, care au beneficiat de tratamentul cu plasmă.

Mai multe articole despre:
donatori plasma plasma coronavirus